Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekada su bili puni života: Da li biste se usudili obići ove napuštene gradove?

Preuzmite sliku

Ako ste mislili da gradovi duhova postoje samo na filmu, iznenadićete se kada saznate da u svijetu postoji daleko više napuštenih naseobina nego što ste i mogli da pretpostavite. U njima vlada jeziva tišina. Iako su nekada vrvjeli od života, sada više nalikuju usnulim vremenskim kapsulama. Ili su u potpunosti napušteni ili vidno slabo naseljeni.

Ukoliko tražite nezaboravnu avanturu i želite da uslikate zapanjujuće prizore, možda je tura kroz urbanu pustoš pravi izazov za vas.

Varosha, Kipar

Ovaj grad duhova su u prošlosti posjećivala velika imena, poput Elizabeth Taylor, Richard Burton i Brigitte Bardot. Danas je ova četvrt grada Famaguste u potpunosti napuštena. Ranih 1970-ih je Varosha bila popularno ljetovalište, a onda se 1974. dogodila invazija turske vojske na Kipar. Zbog okršaja između turskih i grčkih trupa, lokalno stanovništvo je napustilo svoje domove.

Nikada se nisu vratili, a četvrt je danas opasana žičanom ogradom. Samo vojsci i osoblju UN je dopušten pristup. Ako posjetite Famagustu, primjetićete zgrade Varoshe obrasle nabujalom vegetacijom i prostrane, napuštene plaže, piše Telegraf.rs.

Ruby, Arizona (SAD)

 • Malo parče Divljeg zapada. Ovaj gradić je prvobitno izgrađen pri jednom rudniku gdje su se, između ostalog, kopali zlato, srebro i bakar. Dobio je zvaničan status grada 1910. nakon što je tamo otvorena pošta. Bio je stjecište niza jezivih ubistava koja su se odigrala prije jednog vijeka. Rudnici su danas napušteni i dom su koloniji meksičkih bezrepih slijepih miševa.

 • Sam gradić je zvanično napušten 1940. Ono što je ostalo od njega sada se nalazi na privatnom posjedu. Otvoren je za javnost, ali se pristup plaća. Smatra se jednim od najočuvanijih gradića iz vremena Divljeg zapada u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Business Insider.

  Craco, Italija

  Nalazi se na samom jugu zemlje. Star je skoro čitav milenijum. Predstavlja vremeplov kroz historiju, a posljednji žitelji su iseljeni 1963. zbog sopstvene sigurnosti. Zbog svoje autentičnosti je korišten kao lokacija za snimanje nekoliko filmova. Uprkos tome što je napušten, jedna je od popularnih turističkih destinacija u Italiji i pod zaštitom je UNESCO-a od 2010.

  Tianducheng, Kina

 • Izgrađen je kao replika francuske prijestonice. Obiluje luksuznim domovima, a ima i sopstveni Ajfelov toranj visok skoro 92 metra.

  Prema posljednjim navodima, broj stanovnika je počeo da raste, tako da nije napušten, ali kada je završen 2007, od planiranih 10.000 žitelja, nije imao ni približno toliko, odajući osjećaj pustog grada. Ovaj dalekoistočni Pariz svakako je neobičan i jedinstven prizor.

  Hashima, Japan

  Ovo napušteno ostrvo je nekada bio dom porodicama radnika podmorskog rudnika uglja. Hashima se vrlo brzo vinula u oblake svojim neboderima, pa je u jednom trenutku imala više od 5.000 stanovnika i bila je opremljena kinom, javnim bazenom i ostalim odlikama jednog užurbanog gradića. Kada je rudnik zatvoren 1974, stanovništvo je počelo da se osipa. Danas je ovo ostrvce prazno. Samo djelić je dostupan posjetiocima i pripada Uneskovoj svjetskoj kulturnoj baštini.

  Pripyat, Ukrajina

  Možda i najpoznatiji napušteni grad na svijetu. Ovjekovječen je već toliko puta kroz filmove i knjige, a mnogima je svjež u sjećanju i zbog HBO-ove mini-serije koja je bila aktuelna prošle godine. Osnovan je 1970. kako bi skućio zaposlene u nuklearnom postrojenju Černobilj. U njemu se nalazilo više od 13.000 stanova, dok je tamošnje škole pohađalo 5.000 djece. Vrvio je od života i bio skoro idiličan.

  A onda je 26. aprila 1986. eksplodirao jedan od nuklearnih reaktora postrojenja i čitavo stanovništvo je evakuisano. Kako bi im pronašli novi dom, za njih je izgrađen gradić Slavutič, koji se nalazi 45 km od napuštenog Pripyata. Skoro 35 godina je prošlo od nuklearne katastrofe. Preko černobiljske elektrane je otada sazidan betonski sarkofag, a nivo radijacije je znatno opao, pa je Pripyat danas sve popularnija turistička atrakcija, ali samo za hrabre. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,