Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekada kriminalci, a sada turistički vodiči: „Možda ne možemo napustiti ovaj grad, ali ga možemo promijeniti“

Preuzmite sliku

Turisti će dobiti autentično iskustvo i priče iz prve ruke, zajednica će iskoristiti turistički potencijal, a bivši članovi bandi će na taj način postati zaposleni i moći živjeti od svog (legalnog) rada..

Kada pomisle na Kolumbiju, mnogi od nas sjete se Pabla Escobara, narko kartela, FARC-ove gerile i uz malo sreće, Sofije Vergare. Naravno, Kolumbija nije samo to – a u pokušaju da poprave sliku o sebi u svijetu, angažovali su se upravo oni koji su je pomogli stvoriti. Nekadašnji članovi nasilnih bandi.

Prije dvije decenije na kolumbijskom univerzitetu započeo je kurs turizma za bivše pripadnike bandi Bogote, a danas se vide pozitivni pomaci. Ondje uče kako postati turistički vodiči kroz zloglasno naselje Egipto.

 • Korist je obostrana: za turiste koji će dobiti autentično iskustvo i priče iz prve ruke, za zajednicu koja će iskoristiti turistički potencijal, te za same bivše članove bandi koji će na taj način postati zaposleni i moći živjeti od svog (legalnog) rada. Putnici po Južnoj Americi već su možda vidjeli slične pokušaje revitalizacije siromašnih dijelova, poput primjerice tura po favelama Brazila.

 • Posjet naselju Egipto nepotpun je bez ture kroz tzv. Calle 10. Riječ je o cesti koja prolazi naseljem, ali i dijeli dvije Bogote – onu koju vidite na turističkim reklamama, te onu koju vidite u serijama poput Narcosa. Baš zato što razgled obuhvata i ovu nevidljivu granicu dva svijeta, tura se zove „Breaking borders“.

  Posljednjih decenija, bande su drmale ovim područjem, a prema poražavajućim statistikama gotovo svaki stanovnik izgubio je nekog bliskog ili znanog u sukobu bandi. Pritom govorimo o otmicama ljudi, pljačkama, nasilju, ubistvima…

  Priče koje posjetioci čuju od bivših pripadnika bandi potresne su, grube i brutalno iskrene. Stoga ove ture nisu za svakoga, no ako želite upoznati i svakodnevni, stvarni život Kolumbijaca – ne možete okrenuti glavu od mračne strane, prenosi punkufer.hr.

 • Novac koji danas zarade od turista koristi se za dobrobit cijele zajednice, a najviše se ulaže u škole, dječje obroke i igrališta. Opake ulice danas su ukrašene brojnim muralima, a možete zateći i mlade muzičare na ulici. Situacija je daleko od bajne, ali postoji dobra volja da se promijeni nabolje i onaj najteži, prvi korak, je učinjen.

  Kako sami vodiči kažu: „Možda ne možemo napustiti ovaj grad, ali ga možemo promijeniti.“ (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,