Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Negativne posljedice na zdravlje: Žene u prosjeku spavaju tri sata manje od svog partnera

Preuzmite sliku

Prema britanskom istraživanju u kojem je ispitano više od 2000 parova prosječna žena svake noći spava otprilike tri sata manje od svog partnera, što  dovodi šokantnom izračunu od 45 dana u godini.

Nažalost, tu nije kraj, istraživanjem je također utvrđeno da je polovica ispitanih žena potvrdila kako se neprestano osjeća neispavano, dok je trećina tvrdila da ima “slomljen noćni san”.

Gotovo četvrtina žena (22%) izjavila je u navedenom istraživanju da je hrkanje partnera vodeći uzrok njihovog isprekidanog sna te da se bude barem jednom svake noći. Nadalje, njih 14% je izjavilo da su one uvijek primorane ustati ako se njihova djeca iznenada probude, dok njihovi muški partneri ostaju spavati.

Žene vs. muškarci

Uz frustracije zbog navika vezanih uz odlazak u krevet, istraživanje je pronašlo i nekoliko drugih razloga koji utječu na deprivaciju sna kod žena, uključujući i biološke razlike.

 • “Ima smisla da muškarci i žene imaju različite potrebe za snom – na neki smo se način vrlo različiti”, otkriva stručnjakinja za spavanje Stephanie Romiszewski dodajući: “Što se tiče hormonalnih promjena koje dolaze s menstruacijom, trudnoćom i menopauzom, same biološke razlike su ogromne. Imajući to na umu, zaista nam je korisno steći nekoliko dobrih navika spavanja koje nam mogu pomoći da prođemo kroz to.”

  Negativan utjecaj na zdravlje

  Nažalost, spomenuta studija je također otkrila da ozbiljan gubitak sna snažno utječe na žene, a mnoge su izjavile da su se osjećale neprivlačno ako nisu spavale kako treba, bile su razdražljive te sklone naglim promjenama raspoloženja i izljevima emocija. Dugotrajni nedostatak sna povezan je i s mnoštvom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

  Što se rješenja tiče, odvojene spavaće sobe mogu biti najbolja opcija. Iako naizgled riječ o nekonvencijalnom rješenju, istraživanje je također otkrilo da tri od pet britanskih parova spava u odvojenim sobama, pri čemu 50% razlog tome pripisuje hrkanju jednog od partnera, a mnogi od njih su otkrili kako im je upravo ovakvo razdvajanje poboljšalo kvalitetu i sna i veze. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,