Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neće vas razočarati: Četiri razloga da počnete jesti više supe već danas

Preuzmite sliku

Supa. Ona vas grije. Ona vas hidrira. Bez obzira da li je sipate iz jučerašnje šerpe ili termoskice dok ste na poslu, supa vas neće razočarati.

Često ih je lagano napraviti i uvijek ih je lagano zamrznuti za neki drugi dan. Ali one su mnogo vrijednije od ovih nabrojanih pogodnosti.

Minerali i vitamini

Naučna istraživanja pokazuju da uživaoci supe imaju viši kvalitet ishrane nego oni koji s negodovanjem odgurnu topli tanjir tokom ručka. Razlog tome je to što su supe sjajan izvor minerala i vitamina. Supice jarkih boja (posebno zelene, narandžaste i crvene) pune su kalcija, kalija, željeza i magnezija, ali i različitih vitamina kao što su B, A, C i K. Paradajz supa, naprimjer, izvor je selena, kopra i kalija – važnog minerala koji mnogi od nas zanemaruju u ishrani. Uz to, tanjir ove supe dat će vam 8% preporučene dnevne doze vitamina A i C.

  • Dobijete sve, i dobijete to bez gnjavaže

    Ljubitelji supe unose više povrća u svoj organizam. Supe su odličan način za smjestiti veliki broj povrća u jedan jedini tanjir. Razmislimo: ako bismo pokušali pojesti svo povrće skuhano u supi svježe, to bi bio dug i mnogo manje ugodan proces pun žvakanja. Uz to što su pune povrća, supe ostaju ukusne bez obzira koliko se vi kreativno osjećali u kuhinji taj dan. Želite dodati zdrave masti? Pospite gotovu supu uljem avokada ili lana. Želite sir sa malo kalorija? Koziji sir u supi vaš je prijatelj.

    Probava zbrinuta

    Kada su napravljene onako kako treba, supe imaju ogroman potencijal. Nažalost, supe koje jedemo često su uništene nezdravim dodacima i vještačkim okusima. Tanjir ili zdjela (šta je vama draže?:) supe ne samo da daje osjećaj mira i topline, već umiruje i našu probavu. Skuhano je povrće lagano za provariti, a za još više vlakana slobodno dodajte kašiku chia ili lanenih sjemenki.

  • Vaš prijatelj u očuvanju zdrave tjelesne težine

    Supa je zaista vaš prijatelj u očuvanju željene tjelesne težine. Ona ne sadrži veliki broj kalorija, a ipak je ukusna i zasitna. Univerzitetska studija otkrila je da uključivanjem supe u obrok unesemo manje kalorija, a budemo jednako siti u odnosu na one koji preskoče supu i odaberu obrok visok u kalorijama. Također, istraživanja pokazuju da nas jedan tanjir supe drži duže sitima nego da smo zasebno pojeli sastojke te iste supe.

    Svaki tanjir supe ispunjen je zdravljem. Paradajz supa? Odličan izbor! – kuhanje paradajza zapravo poboljšava njegove nutritivne kvalitete. Tikvina supa? Sjajan izbor! – tikva je bogata vitaminima koji jačaju naš imunitet. Supa od graška? Mudar izbor! – porcija supe od graška sadrži skoro 5 grama vlakana, pomažući vam da dosegnete ciljani dnevni unos. Supa od leće? Fantastičan izbor! – leća ne broji mnogo kalorija, a puna je proteina i vlakana. Pa recite nam – koja će supa biti vaš današnji izbor? (plavatikva.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,