Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne predaje se: Djevojčica živi sa srcem izvan prsnog koša

Preuzmite sliku

Virsaviya Borun-Goncharova rođena je s rijetkim genetskim poremećajem koji pogađa jednu bebu na njih milion.

Iako su prognoze bile da neće preživjeti ona je danas sretna djevojčica. Virsaviya rođena je u Rusiji sa srcem koje se razvilo izvan prsnog koša. Njenoj majci doktori su rekli da će vjerovatno umrijeti tokom trudnoće ili porođaja. Ali, ona je preživjela i danas je sretna djevojčica koja voli pjevati, plesati i igrati se s prijateljima. Zbog njene bolesti porodica se preselila u SAD.

,,Ona je zaista čudo i volim je takvu kakva je. Apsolutno je jedinstvena. Njen brat, Ervin, voli se približiti njenom srcu i dodirivati ga. Misli da je njeno srce nešto čarobno i lijepo.” rekla je Dari, Virsaviyina mama.

Djevojčica boluje od iznimno rijetke urođene bolesti, ali ne uzrokuje joj bol u svakodnevnom životu. Ipak, mora paziti da ne ozlijedi prsa jer bi to moglo biti ozbiljno. Da bi zaštitila srce i spriječila bilo kakve ozljede, obično nosi pokrivač za prsa.

Tokom godina Virsaviya je provela puno vremena u bolnici, a ponekad joj treba kisik kako ne bi prenisko pao.

,,Nije joj lako živjeti sa srcem izvan tijela jer je jako izložena i krhka. Ponekad nam to izaziva tjeskobu, ali ne dopuštamo da je to koči i u čemu.” kazala je njena mama.

,,Ponekad je teško kad mi je razina kisika niska i osjećam vrtoglavicu. Ali, volim ostati aktivna i pjevati i plesati sa svojim prijateljima. Moje je srce drugačije, ali čini me potpuno jedinstvenom i to volim.”, kaže Virsaviya.  (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,