Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne, Emir Kusturica nije letio iznad Sarajeva “povodom 40. godišnjice filma ‘Sjećaš li se Dolly Bell'”

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell”, a Tuzlanski.ba je najprije objavio informaciju agencije SRNA da je tada režiser u helikopteru nadletio Sarajevo. Ta informacija nije tačna, preciznije, nakon što je portal Raskrinkavanje.ba skrenuo pažnju svojim tekstom na to da se fotografija Kusturice u letelici ne poklapa vremenski sa godišnjicom premijere već da je uslikana nezavisno od te godišnjice, portal Tuzlanski.ba objavljuje ovu ispravku.

U znak sjećanja na ovaj film, portal “Iskra” objavio je fotografije Emira Kusturice u helikopteru iznad Sarajeva – portal Tuzlanski.ba naglašava da je ovo samo djelimično tačna informacija i to zbog dalje navedenog:

U zaključku, Emir Kusturica jeste letio helikopterom iznad Sarajeva, ali to se nije desilo 2.2.2021, niti je bilo povezano sa obilježavanjem 40 godina od premijere njegovog filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”. Fotografije su, po svim dostupnim informacijama, autentične – ali su nastale u 8. ili 9. mjesecu 2020. godine, jasno navodi Raskrinkavanje.ba.

Portal Iskra, dakle, u svom naslovu nije naveo eksplicitno netačnu tvrdnju, međutim, način na koji je napisan naslov čitatelje navodi na zaključak da let iznad Sarajeva i godišnjica prikazivanja filma jesu povezani, iako takva tvrdnja ne postoji u članku.

Film “Sjećaš li de Dolly Bell” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog festivalu.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,