Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrili bakteriju koja proizvodi grumene čistog zlata

news 2009 september zlato
Preuzmite sliku

Naučnici sveučilišta u Michiganu otkrili su bakteriju koja prozvodi čisto zlato, javlja Gizmodo.

news 2009 september zlatoKako navode znanstvenici bakterija može preživjeti u ekstremnim uslovima i stvarati grumene čistog 24-karatnog zlata.

Znanstvenici Kazem Kashefi i Adam Brown kreirali su kompaktni labaratorij koji upotrebljava bakteriju Cupriavidus metallidurans za pretvaranje zlatnog klorida, otrovne hemikalije koja se može pronaći u prirodi, u 99,9 postotno čisto zlato, prenosi večernji.hr

Kako navodi Kashefi , oni se bave ”mikrobnom alkemijom” pretvarajući nešto što nema nikakvu vrijednost u dragocijeni materijal visoke vrijednosti.

Bakterija je nevjerovatno otporna na otrovnu hemikaliju. Čak je 25 puta snažnija nego što se prije smatralo. U labaratoriju koji su nazvali Velikim djelom ljubitelja metala naučnici bakteriju hrane zlatnim kloridom. Za proces u kojem bakterija pretvara otrovnu hemikaliju u zlato potrebno je oko sedam dana. Naučnici vjeruju da se proces redovno dešava u prirodi.

Čini se da su srednjovjekovni alkemičari tražili kamen mudraca na krivom mjestu, jer s obzirom na ovo otkriće kamen mudraca nije mineral nego bakterija.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: