Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici rekonstruisali lice ženske mumije: Umrla prije 2600 godina…

Preuzmite sliku

Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati lice mumije koja je živjela u 7. stoljeću prije Krista te, uz pretpostavku da je imala smeđe oči i maslinastu put, zaključili da je bila ‘zgodna dama’.

Forenzička rekonstrukcija lica ženske mumije, koja je umrla prije oko 2600 godina otkriva ‘lijepu mladu damu’, s dubokim smeđim očima i blago izbočenim gornjim zubima. Naučnici već dugo rade na rekonstrukciji najpoznatije egipatske mumije u Švicarskoj, poznate kao ‘Shep-en-Isis’ ili ‘Schepenese’, koristeći CT snimke i morfološke podatke iz njenog kostura, piše Daily Mail.

Mumija Shep-en-Isis pronađena je 1819. u Deir el-Bahriju, poznatom kompleksu mrtvačkih hramova i grobnica smještenih na zapadnoj obali rijeke Nil u Egiptu, nakon čega je 1820. prevezena u Švicarsku. Posmrtni ostaci se trenutno čuvaju u knjižnici opatije São Galo u švicarskom gradu St Gallenu. Natpisi na njenom sarkofagu sugerišu da je pripadala bogatoj porodici više klase i da je postigla određeni stepen formalnog obrazovanja. Živjela je u 7. stoljeću prije Krista. Na temelju anatomske starosti i stila unutrašnjosti njenog kovčega, pretpostavlja se da je rođena oko 650. godine prije Krista i umrla između 620. i 610. prije Krista’, rekao je dr. Michael Habicht sa Univerziteta Flinders za Aventuras na História.

Njeni ostaci pronađeni su u ‘porodičnoj grobnici’ koja se nalazi unutar posmrtnog hrama faraona Hatshepsut, zajedno sa ostacima njenog oca Pa-es-tjenfija, čija se mumija danas nalazi u Berlinu, prenosi 24sata.hr.

Stručnjaci su utvrdili da je bila kći svećenika u gradu Tebi, te da je živjela u vrijeme posljednjeg vrhunca starog Egipta, do smrti 610. pr. Krista. Na žalost, nije moguće odrediti koju je ulogu imala u društvu niti je li imala muža i djecu.

Projekt rekonstrukcije proveli su istraživački centar FAPAB na Siciliji i univerzitet Flinders u Australiji, u suradnji s Cicerom Moraesom, 3D dizajnerom iz Brazila. Moraes je ranije napravio niz rekonstrukcija lica istorijskih ličnosti poput Marije Magdalene i Isusa Krista. Ovu je rekonstrukciju naručila knjižnica Abbey of Saint Gall, koja godinama posjeduje CT sken mumije.

– Skladna i proporcionalno građena lubanja sugeriše da je Schepenese vjerovatno bila lijepa dama – kažu stručnjaci koji su predstavili rezultate. Zanimljivo je da su u potpunosti sačuvani njeni zubi, što je bitno olakšalo rekonstrukciju. Pokazalo se da su oni blago naglašeni, no to ne narušava sklad lica, tvrde forenzičari..

Ekspertni tim koji je radio rekonstrukciju gradio je sloj po sloj njenog lica, dodajući tkivo, oči i kožu, prije dodavanja finih detalja, poput kose i sitnih pjegica oko nosa, kako bi nadopunili efekt.. Kako joj je uho dobro mumificirano, oblik uha mogao je biti vrlo precizno rekonstruisan,  za razliku od drugih dijelova kostura.

Također, ekspertni tim ne zna tačnu boju očiju ili nijansu tena kože, pa su oni rekonstruirani na temelju njenog egipatskog porijekla. Naučnici su pretpostavili da je imala smeđe oči i kožu maslinastog sjaja.

Za razliku od mnogih drugih sličnih rekonstrukcija, stručnjaci u ovom slučaju nisu dodavali nakit, odjeću i perike, jer bi tome mogli imati samo hipotetske pretpostavke.

– Naša se rekonstrukcija usredotočuje isključivo na forenzički rekonstruirani izgled i anatomske dokaze – naglašeno je u objavama.

Rezultati nastojanja stručnjaka da izrade vjeran prikaz ove mumije objavljeni su u monografiji pod naslovom ‘The Forensic Facial Reconstruction of Shep-en-Isis’, koja je uvrštena u ponudu na Amazonu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje