Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici pronašli pretke misterioznog hobita

Preuzmite sliku

Novootkriveni fosili na indonežanskom ostrvu stari su stotine hiljada godina i možda mogu napokon da riješe misteriju niske ljudske vrste, poznate pod nadimkom „hobit“.

Fosili su stari skoro 700.000 godina i produžavaju hobitsku priču značajno dalje od vremena iz kojeg potiču prvobitni ostaci (50.000 godina), navodi se u dvije studije objavljene u magazinu Nature.

Naučnicima poznati kao Homo floresiensis, hobiti su prosječno bili visoki 106 centimetara, imali su mali mozak veličine šimpanzinog i bili su ranije poznati samo kroz fosile i kamene alate iz pećine na ostrvu Flores.

Novi fosili iskopani 2014. godine na livadama sedamdeset kilometara istočno od pećine gdje je prva hobitska kost nađena 2003. godine jačaju teoriju kako su hobiti stigli na ostrvo Flores kao drugačija, veća vrsta hominina (ranog čovjeka), vjerovatno prije milion godina. Onda se nešto veoma čudno desilo.

Ovi uspravni ljudi koji su koristili alate smanjivali su se generacijama dok nisu postali visoki jedva polovinu prvobitne visine i imali pola prvobitne težine. Proces je nazvan „ostrvskim patuljizmom“ i veoma je poznat kod životinja, gdje se neke vrste smanjuju na šestinu svoje prvobitne veličine jer se adaptiraju okruženju i manjku sredstava za život.

 • hobit-ljudska-vrsta
 • Ovo je prvi čvrsti dokaz smanjivanja čovjeka.

  „Hobit je stvaran, to je prastara ljudska vrsta koja je drugačija od naše i danas više ne postoji na našoj planeti“, kazao je Adam Brum, arheolog na Istraživačkom centru ljudske evolucije pri Univerzitetu u Queenslandu (Australija) i vodeći autor jedne od studija.

  Fosili uključuju četiri zuba odrasle osobe i dva zuba bebe, dio vilične kosti i fragment lobanje od dvoje djece i jednog ili dvoje odraslih koji su možda poginuli u erupciji vulkana. Vilična kost sugeriše kako je ta osoba bila čak i malo manja od kasnijih ostataka iz pećine.

  „Sada se čini kako je ‘Hobit’ s Floresa zaista smanjeni Homo erectus“, dodaje Brum. (newsweek.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,