Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici pronašli dokaz o najstarijoj hirurškoj amputaciji prije 31.000 godina

Preuzmite sliku

Kostur otkriven u zabačenom kutku Bornea iznova ispisuje historiju drevne medicine i dokazuje da je najstarija poznata hirurška amputacija udova uspješno izvedena prije otprilike 31.000 godina, objavili su u srijedu australski naučnici.

Najranija otprije poznata amputacija podlaktice evidentirana je na 7000 godina starome kosturu pronađenom u Francuskoj 2010. godine, a stručnjaci su dosad pretpostavljali da su se takvi operativni zahvati obavljali isključivo u naseljenim poljoprivrednim područjima.

No otkriće ukazuje na to da su i lovci-sakupljači iz kamenog doba, koji su živjeli u današnjoj indonezijskoj pokrajini Istočni Kalimantan posjedovali sofisticirano medicinsko znanje o anatomiji i liječenju rana.

“To mijenja naše poimanje razvoja ove medicinske grane”, rekao je Tim Maloney, naučni saradnik na australskom Sveučilištu Griffith, koji je vodio istraživanje.

Kostur je otkriven 2020. u impozantnoj špilji Liang Tebo poznatoj po zidnim slikama starim 40.000 godina. Okruženi šišmišima, čigrama i, povremeno škorpionima, naučnici su mukotrpno uklanjali sediment da bi otkrili iznimno dobro očuvan kostur. Nedostajali su mu samo lijevi gležanj i stopalo.

Baza preostale kosti noge imala je neuobičajen oblik, kvrgav izrast iznad naizgled čistog prijeloma, što ukazuje na to da su i gležanj  i stopalo namjerno uklonjeni.

“Rez kosti je vrlo uredan i obavljen je koso…, zapravo možete vidjeti površinu i oblik reza kroz kost”, rekao je Maloney na konferenciji za novinare.

Ostala objašnjenja izgleda kostiju, a moglo se raditi o posljedicama napada životinje ili povredi od prignječenja ili pada, prouzročila bi prijelom, a zacjeljivanje bi se razlikovalo od zatečenog stanja kostura.

Zub i okolni sediment pokazali su da je kostur star najmanje 31.000 godina i da je pripadao osobi koja je umrla u dobi od oko 20 godina.

Unatoč nevjerovatnoj traumi amputacije, čini se da je osoba nakon nje preživjela još šest do devet godina. Do tog su zaključka došli na temelju opažanja o ponovnom rastu kostiju noge. Naučnici vjeruju da osoba nije pretrpjela veću postoperativnu infekciju. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,