Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici potvrdili da Zemlju “progoni” trojanski asteroid

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili da Zemlju progoni takozvani trojanski asteroid, koji je drugi objekt te vrste koji je ikada otkriven.

Naučnici su 12. decembra 2020. primijetili objekat koji je izgledao kao zemaljski trojanac.

Pošto je proučavana orbita objekta, status trojanskog asteroida je potvrđen i nazvan je 2020 XL5, piše Unilad.

Trojanski asteroidi putuju tik ispred ili iza “svijeta” za koji su vezani, dijeleći svoju orbitu s planetom, prenose agencije.

Asteroidi koji su ranije pronađeni dobili su imena po ličnostima iz Trojanskog rata i prvi put su pronađeni oko planete Jupiter. Samo jedan je viđen u orbiti oko Zemlje, i nazvan je 2010 TK7.

Istraživači ističu da je ovaj novi veći od prvog otkrivenog, ali i smatraju da bi na kraju mogao biti i dobra lokacija za svemirske misije i, u daljoj budućnosti, naseljavanje ljudskih baza ili instaliranje naučnog hardvera.

U nemogućnosti da potvrde da li je trojanski asteroid započeo svoj život dalje u Sunčevom sistemu ili je, nakon interakcije sa gravitacijom Jupitera, odbačen, naučnici još nisu sigurni gdje je prvo nastao.

Međutim, zapažanja istraživača orbite asteroida jasno pokazuju kuda ide. Očekuje se da će asteroid još 4.000 godina ostati u Zemljinoj orbiti.

Studija pod nazivom “Analiza orbitalne stabilnosti i fotometrijska karakterizacija drugog Zemljinog trojanskog asteroida 2020 XL5” objavljena je u Nature Communications.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje