Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici od zmijskog otrova napravili ljepilo za ekspresno zaustavljanje krvarenja

Preuzmite sliku

Naučni tim sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine napravio je ljepilo za kožu koje u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučni časopis “Science Advences“ objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim ljekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmijskog otvora, najčešće u otrovu poskoka.

Naučni tim činili su istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Western univerziteta i Vojnomedicinskog univerzitete iz kineskog grada Chongqinga.

Kibret Mequanint sa Western univerziteta je za CBC Radio kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razrijeđivanjem krvi ili djelovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

“Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo napraviti zaokret i iskoristiti to kao neki vid pomagala i lijeka. Evo, uspjeli smo doći do pozitivnog odgovora“, kazao je Maquanint.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspjeli na bazi enzima iz zmijskog otrova napraviti ljepilo koje će se moći koristiti i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povredama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrijavanjem pomoću svjetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je ljepilo te vrste i deset puta efikasnije od fibrinskih ljepila koja se već koriste u medicinske svrhe.

Očekuje se da se novorazvijeni ljepak u masovnoj komercijalnoj upotrebi nađe za pet godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje