Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici objašnjavaju: Žašto psi i mačke piju na neočekivanim mjestima u kući?

Preuzmite sliku

Često ignorišu zdjelicu s vodom i radije piju na zaista neobičnim mjestima.

Posuda za vodu je uvijek puna, postavljena na strateško mjesto, iako dostupna za osvježenje naših četveronožnih prijatelja u bilo koje doba dana.

Ako u kući ima životinja, negdje će biti i njihove zdjelice, ali koliko god se trudili često mijenjati vodu, vrlo često one odluče utažiti žeđ iz vrlo različitih izvora. Sigurno se to dogodilo i vama ili nekome koga poznajete. Naši psi i mačke vole piti na najčudnijim mjestima, na onima koje možda nikada ne bismo zamislili.

Ako je kuhinjska ili slavina u kupatilu uobičajena stvar, možemo li govoriti o WC-u ili tanjurićima svježe zalivenih biljaka?

Zašto to rade?

Pod pretpostavkom da bi ovo ponašanje moglo proizaći iz pronalaženja zdjele s vodom napola prazne, postojala bi najmanje dva uvjerljiva objašnjenja.

Psi i mačke mogu piti iz slavine jer im je tekuća voda privlačna, ali i prirodno hladna. Gledanje vode koja teče može za njih biti vid zabave. Mnogi se naime, osim što popiju koji gutljaj, poigraju i mlazom vode.

Jeste li ikada vidjeli da pas pokušava “zgrabiti” vodu iz slavine ili da ga mačka “udara” šapama?

Isto vrijedi i za WC. Odvod i vir vode mogli bi biti prilično fascinantni, koliko god to bilo upitno.

Prema etolozima, moglo bi doći i do implikacija u ponašanju. U naučnom istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE, istraživači su pokazali kako, na primjer, ličnost vlasnika može utjecati na prirodu njihovih mačaka u nekoj vrsti odnosa roditelj-dijete.

Naime, moguće je da su, osim karakternih osobina, psi i mačke koji su odrasli u svojoj usvojiteljskoj porodici promatrali i naučili interakcije u svakodnevnom životu.

To može uključivati ​​piće iz slavine. Bez obzira na razlog, u konkretnom slučaju toaleta, veterinari toplo preporučuju prestanak te navike. Proizvodi koje koristimo za čišćenje kupatila i WC-a mogu sadržavati hemikalije opasne za naše ljubimce, piše Novi list

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,