Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici nemaju objašnjenje: Selo u kojem se deset godina nije rodio dječak

Preuzmite sliku

U ovom selu pretežno sve rade djevojčice, a u svijetu je poznato po tome što mu nedostaje dječaka.

Već deset godina se u Poljskoj, u selu Miejsce Odrzańskie nije rodio ni jedan jedini dječak.

Upravo iz tog razloga, malo zabrinuta gradonačelnica Kristina Zidziak je raspisala nagradu za onog ko otkrije šta se dešava, pa se ne rađa nijedan dječak.

Naučnici već duže vrijeme pokušavaju istražiti ovu zanimljivu pojavu.

Ova vijest je izazvala svjetsku pažnju kad se na regionalnom takmičenju mladih volontera vatrogasaca pojavila ekipa koja je bila sastavljena samo od djevojčica.

“Stvari su se tad otele kontroli”, kaže gradonačelnica.

“Neki su naučnici pokazali zanimanje za to da se u selu rađaju samo djevojčice. Zovu me liječnici iz cijele zemlje sa savjetima kako začeti dječaka”, kaže Rajmund Frischko, načelnik općine Cisek.

Nedavno je razgovarao s starim doktorom koji mu je rekao da je za spol djeteta vrlo važno šta majka jede. U slučaju da želi sina, njena hrana koju jede mora biti bogata kalcijem.

“Ako to ne upali, postoji i onaj stari način poljaka koji savjetuje da ako želite dječaka, ispod bračnog kreveta držite sjekiru”, kaže on sa smiješkom.

Ipak, mještani se ne brinu previše. Jer je od rođenja posljednjeg dječaka rođeno 12 djevojčica.

S druge strane, par koji prvi dobije dječaka, dobit će i vrijednu nagradu.

 • “Toliko se o ovome pričalo u medijima da mi je čak palo na pamet da jednu ulicu nazovem po prvom dječaku koji se rodi. Sigurno je da će dobiti jako lijep poklon. Posadit ćemo i hrast koji ćemo nazvati po njemu”, rekao je.

  Poput drugih poljskih sela, i ovo gubi svoje stanovnike. Nakon Drugog svjetskog rada ovdje je živjelo 1200 osoba, dok je danas samo 272.

  U toku ljeta na poljima radi puno djevojčica i mladih žena. Adrianna Pieruszka (20) provela je veći dio svojih praznika vozeći traktor na poljima pšenice svoje porodice, ali njena prava strast je vatrogastvo. U selu nema škole, ni kafića, restorana ni trgovine, a sati mogu proći prije nego se pojavi neki automobil, pa je tako dobrovoljno vatrogasno društvo jedini centar društvenog života, prenosi Express.hr

  Četiri godine rad mlade vatrogasne brigade nadgledala je Pieruszka.

  “Nemamo gotovo ni jednog dječaka u timu, ali pobjeđujemo na glavnim takmičenjima u Poljskoj od trenutka kad smo osnovani prije šest godina”, rekla je.

 • Profesionalni vatrogasac Tomasz Golasz koji je osnovao brigadu kaže da to nije bila njegova ideja.

  “Grupa djevojčica prišla mi je 2013. godine i pitala hoću li ih trenirati za takmičenje. Te djevojke žive za ovaj posao. Strastvene su, angažovane i odlučne. Dva mjeseca prije svakog takmičenja dolaze na treninge svaki dan, ili svaki drugi dan nakon škole”, rekao je. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje