Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici izračunali: Matematička formula za gubitak čarapa tokom pranja

Preuzmite sliku

Znate ono kad slažete čisti veš i uvijek jedna čarapa fali pa se uvjeravate da niko neće primijetiti da je jedna čarapa siva, a druga crna ili da su različite veličine.

Britanci prilikom pranja veša u mašini u prosjeku izgube 1,3 čarape svakog mjeseca, što predstavlja više od 15 čarapa godišnje. Kada ovaj broj prevedemo u izgubljene čarape tokom čitavog života, onda dobijemo brojku od 1.264 čarape, što znači da prosječnog Britanca gubitak ovog dijela garderobe košta nevjerovatnih 2.528 funti (5.659 KM).

Nakon mnogobrojnih zanimljivih teorija o izgubljenim čarapama sprovedena su istraživanja koja su otkrila da na nestanak čarapa prilikom pranja veša najviše utiče složena procedura pranja, tj. način na koji je veš sortiran – na osnovu boje, temperature i broja čarapa u svakom ciklusu pranja, kao i zaboravljene čarape zapale iza radijatora, ispod namještaja ili jednostavno one koje su greškom spojene sa tuđim parom.

Osim ovih praktičnih razloga, ustanovljeni su i snažni psihološki faktori koji doprinose nestanku čarapa – prije svega neprihvatanje odgovornosti jer postoji tendencija da pojedinac očekuje da će veš pokupiti neko drugi, ili ukoliko čarapu ne nađemo na mjestima na kojima prvo provjerimo, odmah pretpostavljamo da je zauvijek izgubljena i uvjeravamo sebe da nije ni bilo njenog para.

Psiholog dr. Simon More i statističar Geof Elis stvorili su matematičku formulu za gubitak čarapa. Što je veći broj, veća je vjerovatnoća da će se vaša čarapa izgubiti.

Indeks za gubitak čarape = (L+C) – (P x A)

L = Veličina veša
Pomnožen sa brojem ljudi u domaćinstvu i frekvencijom pranja u sedmici.

C = Složenost pranja
Izračunava se zbrajanjem broja različitih pranja sedmično (tamni, bijeli veš) i množenjem broja čarapa koje se peru u toj sedmici

P = Pozitivnost prema pranju veša
Mjeri se od jedan do pet, gdje je jedan najmanje uživanje u pranju, a pet snažno uživanje prilikom pranja veša.

A = Stepen pažnje
Predstavlja zbroj radnji prilikom početka svakog pranja – provjera džepova, izvrtanje rukava, okretanje odjeće na pravu stranu i razmotavanje čarapa.

Za precizniju vrijednost formula se može prilagoditi izračunavanju vjerovatnoće za gubitak čarape u jednoj nedjelji koristeći verziju za statističko modeliranje softvera koji dodaje konstante na sljedeći način:

Prob = 0.38+(0.005 x L)+(0.0012 x C)-(0.0159 x P x A)3
(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,