Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici istražuju porijeklo masturbacije, aktivnost stara oko 40 miliona godina

Preuzmite sliku

Prema istraživanjima evolucijskih biologa, porijeklo masturbacije seže do drevnih primata koji su živjeli na Zemlji prije nekoliko desetina miliona godina, navodi Guardian.

Nalazi su proizašli iz onog najvećeg skupa podataka ikada prikupljenih o ovoj aktivnosti, i potvrđuju da su su se prethodnici ljudi samozadovoljavali.

“Ono što možemo reći je da je ovo ponašanje bilo prisutno prije oko 40 miliona godina, kod zajedničkog pretka svih majmuna. Nije da su se neke vrste jednog dana probudile i počele to da rade. Ovo je drevna, razvijena osobina”, rekla je dr Matilda Brindle, vodeća istraživačica studije na Univerzitetu u Londonu, za Guardian.

Brindle i njene kolege istraživali su historiju ponašanja u nadi da će razumjeti porijeklo onoga što na prvi pogled izgleda kao evoluciona zagonetka.

Tim u publikaciji Proceedings of the Royal Society B opisuje kako je masturbacija bila uobičajena među primatima svih spolova i dobi. Međutim, ostaje nejasno zašto je evolvuirala prije više od 40 miliona godina. Historijski gledano, biološke studije su zanemarivale ženke, dajući autorima nedovoljno podataka za istraživanje. Za muškarce, međutim, postoje barem neki zaključci.

Analize naučnika podržale su ideju da muška masturbacija povećava šanse za oplodnju partnera. Na primjer, nižerangirani muškarac može masturbirati tek toliko da poveća svoje uzbuđenje prije snošaja, što znači da može brže oploditi partnera i prije nego što krupniji takmičar ima priliku da interveniše. Masturbacija bi također mogla pomoći muškarcima da izbace staru spermu, ostavljajući im svježiju, konkurentniju spermu za snošaj.

Istraživači su također zaključili da je muška masturbacija kod primata rasla u skladu s nivoom spolno prenosivih infekcija. Jedno od objašnjenja moglo bi biti da masturbacija nakon snošaja pomaže u ispiranju genitalnog trakta, smanjujući rizik od infekcije.

Brindle je rekla da je potrebno više podataka da bi se utvrdili evolucijski pokretači masturbacije kod žena. Jedna ideja je da masturbacija prije snošaja daje primatima određeni utjecaj na to koji će ih mužjak oploditi jer čineći vaginu manje kiselom, ona postaje gostoljubivija za spermu izabranog partnera.

“Ovo je tako uobičajeno ponašanje u životinjskom carstvu, smatram da je apsolutno zbunjujuće što ga niko ranije nije istraživao”, rekla je Brindle.

“Za ljude koji misle da je masturbacija pogrešna ili na neki način neprirodna, ovo je savršeno prirodno ponašanje. To je dio našeg zdravog repertoara seksualnog ponašanja”, podcrtala je. (Foto: Pixabay)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje