Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici će u tijelima svinja uzgajati ljudske organe za transplantaciju?

Preuzmite sliku

Zbog nedostatka organa za transplantaciju pankreasa naučnici u SAD-a ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta 28 dana prije nego što se krmača oprasi, zbog čega se mladunče rađa s tim ljudskim organom.

Prošle godine u SAD-u Nacionalni institut za zdravlje proglasio je moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata.

Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovjekom. Pablo Ros kaže da je to malo vjerovatno, ali da moraju da budu oprezni.

“Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak s ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo”, rekao je biolog Ros.

Embrioni su dio istraživanja čiji je cilj prevazilaženje svjetskog deficita organa za transplantaciju, prenosi BBC.

Tim s Univerziteta u Kaliforniji objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju “ljudska svinja”, ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje.

“Ljudska svinja” se proizvodi u dvije faze, prenosi BBC. Prvo, tehnika poznata kao uređivanje CRISPR gena se koristi za uklanjanje DNK iz embriona nedavno oplođene svinje kojim se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska “rupa”. Zatim se ubrizgava matična ćelija ljudskog pluripotentne (IPS) u embrion.

IPS ćelije su izvedene iz tijela formiranog čovjeka i podstiču stvaranje i razvoj pankreasa.

Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje Pablo Ros rekao je za BBC da se “nada da će embrioni normalno da se razvijaju, da će proizvedeni pankreas biti 100 posto ljudskog sastava i funkcije i da će biti kompatibilan s pacijentima koji čekaju transplataciju”.

Profesor na odjeljenju za neurohirurgiju univerziteta u Minnesoti Wolter Niska tvrdi da su svinje “najsavršeniji ljudski inkubator” i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća, čak i očne rožnjače. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,