Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučite nešto o francuskoj salati prije nego navalite: Nepoznate stvari o vladarici decembarskog stola

Preuzmite sliku

Da, kod nas se zove francuskom. I zvat ćemo je tako i dalje, naravno, ali ta salata nema ama baš nikakve veze sa zemljom dobrih vina i Napoleona.

To popularno jelo koje je dio svakog prazničnog stola svoje korijene vuče iz majčice Rusije, stoga je primjerice Francuzi, ali i mnogi drugi zovu ”ruska salata”. S vremenom se njezina popularnost raširila, pa je osim u mnogim evropskim zemljama popularna i u Iranu, Mongoliji, Izraelu, ali i u Latinskoj Americi.

Pretpostavljate da se Rusi ovom salatom diče i zovu je ”ruska salata”? E, pa, u tom slučaju opet ste u krivu jer se ona tamo zove ”salata Olivier”. Ime duguje glavnom kuharu Lucienu Olivieru (on je pak bio belgijskog porijekla), koji je sredinom 19. stoljeća radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage. Tamo je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.

  • Naravno, kao i svi veliki inovatori, i slavni Olivier recept je čuvao kao zmija noge, pa se tako ni danas ne zna kako se tačno u početku ona spremala. Ipak, poznato je da su njezini sastojci bili kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, ali je moguće da je priprema ovisila i o godišnjem dobu kad se salata pravi. S druge strane, Olivier je dresing radio od senfa, vinskog octa i maslinova ulja iz Provanse.

    Za popularizaciju salate najzaslužniji je Ivan Ivanov, pomoćni kuhar koji je iskoristio Olivierov trenutak nepažnje i otkrio kako otprilike napraviti ovu salatu. Ubrzo je počeo pripremati u konkurentskom restoranu, a kad se pokazalo da Ivanov zna posao, za receptom su se pomamile izdavačke kuće. Recept je na kraju završio u kuharici i ”salatni boom” mogao je početi.

  • Samim time došlo je i do promjene sastojaka jer sve one luksuzne stvari (kavijar, jastog) počele su se mijenjati jeftinijima i pristupačnijima. Tako je zapravo nastala francuska salata kakvu danas poznajemo.

    Nakon nekog vremena postala je iznimno popularna u Sovjetskom Savezu (posebno na dočecima Nove godine) jer je bilo lako doći do sastojaka i po cičoj zimi. Međutim raširila se i po cijeloj Evropi, tako da danas u inačici te salate uživamo i mi u Bosni i Hercegovini, ali i sve naše komšije.. Vole je i Iranci, ali i južnjaci poput Španjolaca i Portugalaca. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje