Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Natečene noge, dehidracija, loš zadah: Koje se sve promjene mogu dogoditi na vašem tijelu tokom leta avionom?

Preuzmite sliku

Iako je putovanje avionom jedan od najbržih načina da dođete do druge zemlje, možda nije uvijek ugodno za vas i vaše tijelo. A iza toga stoje određeni razlozi, piše Bright Side.

Dakle, bilo da uživate u pogledu na nebo kroz prozor ili slušate muzičku listu koju ste pripremili za let, tokom vašeg putovanja kroz vazduh, vaš sluh može oslabiti ili ćete možda osjetiti iznenadnu zubobolju, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo su činjenice o tome šta se dešava našim tijelima kada putujemo avionom.

1. Noge vam mogu nateći

Dok ste na brodu, ne možete slobodno hodati i ispružiti noge. Nažalost, nedostatak pokreta dovodi do stagnacije krvi u vašim nogama, a to može uzrokovati oticanje, pa čak i zgrušavanje. Oticanje stopala nije ozbiljan problem ako traje samo kratko, međutim, ako želite da ga ublažite, pokušajte sa kratkom šetnjom svakih sat vremena.

 • 2. Vaš sluh može oslabiti

  Osim vrtoglavice, uši će vam biti gotovo trajno začepljene. Simptomi će se pogoršati ako u avion uđete s prehladom ili upalom sinusa, jer sluz stagnira s povećanim pritiskom. Zato izbjegavajte dug let ako ste bolesni.

  Dugi letovi mogu uzrokovati jake bolove u uhu i gubitak sluha. Ako ste zdravi, žvakaća guma može pomoći. Kretanje mišića za žvakanje smanjit će opterećenje.

  3. Problemi sa kožom

  Putovanje avionom takođe može uzrokovati neravnotežu u vašoj koži. Prije svega, vlaga može učiniti vašu kožu suhom, a stres koji doživljavate dok ste na brodu može povećati crvenilo i pojavu akni. Štaviše, prekomjerno sjedenje može uzrokovati ne samo oticanje stopala već i natečenost lica. Zato pokušajte da ostanete hidrirani i ponesite hidratantnu kremu sa sobom.

 • 4. Možete dobiti loš zadah

  Još jedan problem koji možete imati tokom leta je loš zadah. Naši tjelesni sistemi, uključujući proizvodnju pljuvačke, rade sporije dok smo u avionu, a to omogućava širenje bakterija. Komadi hrane koji su ostali u vašim zubima mogu potaknuti halitozu. Kako biste spriječili loš dah u avionu, ponesite sa sobom četkicu i pastu za zube.

  5. Možete dehidrirati

  Jedan od najvećih problema na koje možete naići na letu je dehidracija. Zato mnoge stjuardese obično šetaju tokom leta nudeći putnicima vodu. Tokom trosatnog leta ljudi obično izgube 1,5 litara vode. Istraživači čak kažu da blaga dehidracija koja se može očekivati ​​tokom leta također može utjecati na vaše raspoloženje. Zato pokušajte piti više vode dok ste u avionu.

 • 6. Možda vam se zavrti u glavi

  Tokom leta možete osjetiti vrtoglavicu. Oscilacije pritiska u kabini mogu da vam zavrte u glavi ili da vam uopšte ne smetaju. Također možete osjetiti mučninu ili čak povraćanje tokom leta jer statična slika koju vidite ne odgovara osjećaju kretanja.

  7. Vaši ukusi u hrani mogu se promijeniti

  Vjerovatnoća da ćete hranu u avionu opisati kao ukusnu je prilično mala. I to nije zato što je hrana u avionu neukusna – već samo što kada stignete na određenu visinu, promjena pritiska u kabini smanjuje osjetljivost okusnih pupoljaka. Vaša sposobnost da okusite slatku i slanu hranu smanjuje se za oko 30%. Ali ipak, u njihovoj hrani se može uživati ​​u avionu uz odgovarajuću hidrataciju.

 • 8. Možda ćete osjetiti iznenadnu zubobolju

  Mnogi avio putnici primjećuju bol u zubima tokom letova. Razlog tome je razlika u pritisku: vazduh ulazi u male otvore i pritiska vaše zube iznutra. Zubobolja u avionu često je uzrokovana time što se zrak zarobio u plombi. To se može dogoditi ako zubni rad nije u potpunosti ispunio vašu šupljinu.

  9. Možete postati nervozni

  Čak i oni koji se ne boje letenja mogu postati uznemireni ili čak ljuti dok su na avionu. Razlog je jednostavan: mi ne kontrolišemo svoju sigurnost i to nas čini zabrinutim. Da biste se uhvatili u koštac sa anksioznošću, možda ćete željeti da se usredsredite na svoje disanje ili odvratite pažnju filmom ili knjigom ili organizujete slike na telefonu ili računaru.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,