Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Našao balon sa željama jedne djevojčice i uspio je pronaći

Preuzmite sliku

Snovi se ostvaruju, a prekrasna priča o muškarcu koji je osmislio plan za ispunjenje želja djevojčice koju uopće ne poznaje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sve je počelo kada je balon na helij na kojem je bilo zataknuto pismo sa željama preletio više od hiljadu kilometara.

Bio je decembar kada je Amin Adžijev, poljoprivrednik iz Rusije pogledao prema nebu i na svoje iznenađenje, vidio da se prema njemu spušta neobični bijeli predmet. Kada mu je prišao vidio je balon s pismom. Htio ga je pročitati, međutim nije razumio jezik. Ono što je mogao razabrati jest da ga je napisala djevojčica. Od prijatelja je tražio pomoć, a svi su dijelili pismo na društvenim mrežama kako preveli pismo i otkrili ko ga je napisao.

Otkrio je da je pismo napisano na njemačkom jeziku, te da slovi na adresu Djeda Mraza. Potpisala ga je djevojčica Sophia (9). Napisala je pismo Djedu Mrazu da sanja da će za Božić dobiti haljinu princeze iz bajke, šator u obliku srednjovjekovnog dvorca, šal i hoverboard. Pismo je završila sa ‘Želim svima puno ljubavi i radosti tako da se ljudi više ne svađaju’.

Amin je odlučio ispuniti želju nepoznate djevojčice i postati njezin Djed Mraz.

Započeo je prikupljati sredstva za kupovinu darova. Ali ovaj plemeniti i naizgled jednostavan podvig imao je značajne komplikacije. Morali su otkriti gdje živi Sophia i prikupiti dovoljno novaca da pokriju troškove. Sve je to trebalo učiniti prije 25. decembra kako bi Sophia pronašla poklone ispod bora.

– Svi moji prijatelji iz drugih krajeva, uključujući Moskvu, brzo su prikupili novac – ponosno je rekao.

Još  su morali otkriti ko je djevojčica pa su korisnici društvenih mreža, Aminovi prijatelji započeli pravu detektivsku potragu.

Temeljni trag za otkrivanjem njezina identiteta i boravišta bio je na balonu, koji je imao žig iz Oberndorfovog muzeja u Austriji.

Kontaktirali su ga, a oni su im dali povratnu informaciju da su balone pustila djeca koja su dobila zadatak pisati želje povodom Božića. Tako su prikupili popis sudionika, pronašli imena roditelja djevojčice i dali se na posao.

San koji je prešao sve granice

Konačno su uspjeli stupiti u kontakt s roditeljima djevojčice. To je bilo veliko iznenađenje za Stefana, Sophijinog otac, kada je jednog dana na društvenoj mreži dobio poruku na ruskom. Obavijestili su ga da je balon sa željom njegove kćeri stigao čak do Rusije i da Sophie žele ispuniti želju.

Njezina porodica bila je oduševljena, a ‘Djed Mraz’ je imao vremena poslati poklone na vrijeme. Čak su angažirali i pravog Djeda Mraza da joj donese poklone.

– Presretna sam i zahvalna. Nisam ni sanjala da bi neko mogao pronaći moje pismo, a ovo me potaknulo da počnem učiti ruski – rekla je djevojčica.  (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,