Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA-ina kapsula Orion stigla do mjeseca: Nastala je ova nevjerojatna fotografija

Preuzmite sliku

NASA-ina letjelica Orion stigla je u ponedjeljak do Mjeseca, nakon što je preletjela 130 km iznad Mjesečeve površine i sada će početi ulaziti u širu orbitu.

Kapsula, u kojoj su umjesto posade tri lutke sa senzorima za mjerenje vibracija, kozmičkog zračenja i ostalih uslova u svemiru, Mjesecu je prišla s njegove “tamne strane“ koja se ne vidi sa Zemlje.

Zbog polusatnog prekida komunikacije kontrolori leta u Houstonu nisu znali je li kretanje Oriona prošlo dobro sve dok se kapsula nije pojavila s vidljive strane Mjeseca, na udaljenosti od 375.000 kilometara od Zemlje. Nakon što je signal ponovno uspostavljen, a letjelica izašla s druge strane Mjeseca, poslana je snimka Zemlje, “sićušna blijedoplava točka” u tami.

Videosnimka Mjeseca i našeg blijedoplavog planeta udaljenog više od 370.000 kilometara ostavio je bez daha zaposlenike Svemirskog centra Johnson u Houstonu, središtu kontrole misije, rekao je direktor nadzora leta Judd Frieling, kazavši da su i sami kontrolori leta bili “apsolutno oduševljeni” viđenim.

Prva kapsula nakon Apola

Orion je morao obletjeti Mjesec da bi dobio dovoljno brzine za ulazak u široku, ovalnu Mjesečevu orbitu. Bude li se sve odvijalo po planu, u petak će se motori aktivirati još jednom i postaviti kapsulu u tu orbitu.

Kapsula je u ponedjeljak stigla do Mjeseca prvi put nakon NASA-ina programa Apolo prije 50 godina. Let do Mjeseca ključna je tačka probnoga leta vrijednog 4.1 milijardu dolara, započetog prošle srijede.

Idući bi vikend Orion trebao oboriti NASA-in rekord udaljenosti svemirske letjelice dizajnirane za astronaute, a to je udaljenost od oko 400.000 kilometara od Zemlje, koji je postavio Apollo 13 godine 1970.

Potom će nastaviti let da bi idući ponedjeljak dostigao ​​najveću udaljenost od Zemlje od gotovo 433.000 kilometara. Kapsula će provesti skoro sedam dana u Mjesečevoj orbiti prije nego što krene natrag, a slijetanje u Tihi ocean planirano je za 11. decembar.

Raketa Space Launch System (SLS), najsnažnija koju je NASA ikada napravila, pokazala je iznimno dobre performanse u svojem debitantskom probnom letu, rekao je novinarima voditelj misije Mike Sarafin.

Kazao je i da se stručni timovi sada bave dvama problemima koji zahtijevaju zaobilazna rješenja – jedan je navigacijsko praćenje, a drugi pitanje energetskog sistema.

Prođe li probni let s lutkama uspješno, astronauti će na let oko Mjeseca i natrag već 2024. godine, a prođe li i ta misija u redu, slijetanje dviju osoba na Mjesec očekuje se 2025. godine. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,