Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Narod Huaorani: Život unutar plemena koje lovi majmune (FOTO)

Preuzmite sliku

Britanski fotograf Pete Oxford zavirio je u život amazonskog plemena koje preživljava loveći primate, a stalno „pentranje“ po drveću i vrebanje majmuna ih je koštalo ravnih stopala. Ali to nije sve, većina njih ima šest prstiju.

U prašumama istočnog Ekvadora ne postoje restorani brze hrane, pa ako su gladni, članovi naroda Huaorani idu okolo s vazdušnim puškama i love majmune. Pravi su eksperti u penjanju na drveće i vrebanju primata, koje ubijaju otrovnim strelicama ispaljenih iz vazdušnih puški.

Postoji manje od 4.000 pripadnika plemena Huaorani, a mnogi od njih uz ravna stopala koja imaju zahvaljujući konstantnom penjanju na drveće, imaju i šest prstiju na stopalima, a neki imaju i šest prstiju na rukama.

Meso majmuna je glavno u njihovoj ishrani, ali jedu i pekarije i tukane, kao i biljke.

Huaorani žive nedaleko od rijeke Napo, koj se na kraju uliva u moćni Amazon u susjednom Peruu, piše Daily Mail.

„Narod Huaorani su šumski ljudi koji žive u skladu sa svojim okruženjem“, kaže britanski fotograf Pete Oxford, koji ih je posjetio i neko vrijeme živio s njima. „Danas se suočavaju s radikalnim promjenama u njihovoj kulturi zbog blizine istraživanja nafte na njihovoj teritoriji i Nacionalnog parka Jasuni i rezervata biosfere“, dodaje Oksford.

Prema njegovim riječima, pripadnici ovog naroda i dalje koriste vazdušne puške i jedu majmune i pekarije.

Huaorani, koji se ponekad nazivaju i Vaorani ili Vaos, zapravo su pleme američkih Indijanaca čiji jezik nema nikakve veze s bilo kojim drugim jezikom, čak ni sa kečuanskim jezikom, koji je široko rasprostranjen u Ekvadoru. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,