Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napuštena crkva u kojoj svi vide duhove šalje moćnu poruku

Preuzmite sliku

Ulazak u crkvu popraćen škripom podova i osjećajem da vas neko posmatra mnoge je posjetioce ostavio pred vratima, previše uplašenima da bi ulazili.

Za mnoge od nas vjerovanja u duhove ostala su u djetinjstvu i završila s posljednjom epizodom Ghostbustersa. Pa ipak, ljudska fascinacija životom i smrću ne prestaje buditi znatiželju, te čak i ”najodrasliji” među nama ne mogu odoljeti sablasnim pričama i mističnim destinacijama. Dokaz za to je i malo mjesto Lukova na rubu Češke.

 • Ovdje počiva stara napuštena crkva sv. Jurja iz 14. stoljeća koja je preživjela ratove, požare, a kasnije jednostavno zub vremena. Posljednji put bila je u upotrebi 1968., kada se za vrijeme pogreba odlomio i pao dio stropa te preplašio domaće stanovnike do te mjere da su prestali zalaziti u crkvu, prenosi punkufer.hr.

  Prepuštena sebi i prirodi, crkva je propadala, a u nekoliko navrata vandali su iz nje uzeli vrijedne stvari i za sobom ostavili grafite. Naizgled još jedna zaboravljena zgrada nepokošene trave, oronule fasade i čemernog izgleda. Međutim, popnete li se i provirite kroz prozor, čeka vas još sablasniji prizor.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Morgane & Maxime 🌍🚐 (@van_yatra) on

  Ljudske figure ogrnute bijelim tkaninama nepomično sjede pogleda uperenih u pod – no njihova se lica ne vide jer ne postoje.

  Ulazak u crkvu popraćen škripom podova i osjećajem da vas netko promatra mnoge je posjetitelje ostavio pred vratima, previše uplašenima da bi ulazili.

  Iako je prizor zastrašujući, riječ je ”samo” o umjetničkom projektu Jakuba Hadrave, koji je svoju izložbu postavio ovdje kako bi vratio privid života u napuštenu crkvu. Da bi što bolje oponašali ljudska tijela, za siluete su poslužili stvarni ljudi, a posebna prigušena rasvjeta noću daje dodatni jezivi ton.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by inspiringdreadslove (@inspiringdreadslove) on

  Autor je time htio predstaviti duše Nijemaca koji su živjeli na ovim prostorima prije Drugog svjetskog rata i tako podsjetiti ljude na istoriju mjesta i crkve.

  Njegova trajna izložba počela je privlačiti sve više posjetitelja i ”mračnih turista”, a postoji nada da će donacije pomoći obnovi crkve. Preostaje samo pitanje hoće li potencijalna restauracija crkve narušiti taj autentični, sablasni doživljaj. Do tada, preostaje iskoristiti priliku i još jednom proživjeti stare trnce u tijelu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,