Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napravljeno pivo od kvasca koji je preživio put u svemir

Preuzmite sliku

Ljubitelje svemira i piva zaintrigraće vijest da je pivara iz Oregona Ninkasi proizvela pivo od kvasca koji je preživio put u svemir.

 • pivo-svemir-kvasac2
 • Tri vrste pivskog kvasca uspješno su “otputovale” Misijom 2 koju je organizovala privatna kompanija UP Aerospace za NASA-in program.

  Ninkasi je šest ampula sa kvascem smjestio ispod nosa rakete. Od četiri koje su preživjele putovanje, kompanija je iskoristila kvasac iz jedne za proizvodnju “Ground Control” piva koje je nedavno predstavljeno javnosti.

  Ovo pivo dostupno je, u radnjama koje snabdijeva Ninkasi, mahom na zapadu SAD i u Kanadi.

  Kompanija je saopštila da će i preostale tri ampule iskoristiti za proizvodnju novih vrsta piva.

  Tokom leta, ampule sa pivskim kvascem bile su u bestežinskom stanju oko četiri minuta. Uzorci su vraćeni u roku od dva i po sata i hitno prebačeni u Ninkasijevu laboratoriju u Eugene, Oregon.

  Misija 2 je drugi pokušaj Ninkasija da u svemir pošalje kvasac. U julu 2014. Misija 1 poslata je u svemir. Lansiranje je proteklo dobro, ali je amaterskim kompanijama koje su poslale raketu u svemir bilo potrebno 27 dana da pronađu letjelicu koja je završila nekoliko milja van kursa. Kada su raketu vratili, svega nekoliko ćelija pivskog kvasca je preživjelo.

  Tada su naučili važne lekcije poput one da ne stavljaju kvasac na vrh rakete, jer su tamo oscilacije temperature tokom leta najveće i kvascu je teško da “preživi”. (b92)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,