Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Napravljen na “Titovom brodogradilištu”: Ovaj napušteni kruzer već 4 godine luta Atlantikom

Veliki brod za putnička krstarenja oko Antarktika i Arktika, napravljen je na “Titovom brodogradilištu” u hrvatskom gradu Kraljevica 1976. godine

Od kada se u januaru 2013. godine “oslobodio lanaca” tokom puta ka otpadu, ruski kruzer MV Ljubov Orlova, proizveden u Jugoslaviji, luta kao duh atlantskim okeanom.

Veliki brod za putnička krstarenja oko Antarktika i Arktika, napravljen je na “Titovom brodogradilištu” u hrvatskom gradu Kraljevica 1976. godine. Ovaj kruzer klase Marija Jermolova, ojačan je za putovanja ledenim morima, pa iako nije viđen od februara 2016, pretpostavlja se da još uvijek nije potonuo.

  • Ljubov Orlova je iz upotrebe izašao 2010, i nakon dvije godine na pristaništu Saint John kod Newfoundlanda, zvog sve goreg stranja, odlučeno je da brod bude prebačen na otpad u Dominikanskoj Republici.

    Nakon samo jednog dana putovanja, kabl za vuču je pukao, a Ljubov Orlova je otplutao u nepoznatom pravcu. Zbog rizika po naftna i gasna polja u regiji, kanadska mornarica je poslala brod da pronađe jugoslovenski kruzer i odvuče ga do međunarodnih voda, gde je na kraju ponovo pušten na slobodu.

  • Iako se dugo pretpostavljalo da je potonuo, dokumenta američke obavještajne službe, u koja je uvid imao AFP, navode kako je brod nedavno primijećen nedaleko od obale Irske i da pluta u pravcu Evrope.

    S obzirom na struje i kretanje vetrova, malo je vjerovatno da će Ljubov Orlova ponovo završiti pod kanadskom jurisdikcijom. Stručnjaci procjenjuju kako je vjerovatnije da će završiti blizu Zapadne Afrike ili norveškog Arktika.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje