Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napravio računar težak pola tone na kome će igrati “Tetris” (VIDEO)

Preuzmite sliku

James Newman napravio je ogroman računar u dnevnoj sobi u svom bungalovu u Cambridgeu, na kojem planira da igra „Tetris“. Njegov megaprocesor na kojem je počeo da radi 2012. godine je dug deset, a širok dva metra.

Izrada procesora, mikroprocesora i čipova Newmana je koštala blizu 46.000 eura, prenosi RTS.  Ogromni računar sadrži 40.000 tranzistora i 10.000 LED svjetala, a težak je pola tone.

Newman je do sada koristio obične računare za igranje Tetrisa, a sada se čarima ove popularne igre može prepustiti na svom megaračunaru.

Ovaj inženjer digitalne elektronike proces izrade počeo je pre četiri godine, a svoje znanje o tranzistorima želeo je da vizuelizuje na mikroprocesorima.

Možda je mašina na vašem stolu milion puta bolja od ove koju sam ja napravio, ali je moja mnogo ljepša“, istakao je.

Dodao je kako njegov megaračunar takođe ima 10.000 puta više LED dioda. Nada se da će megaprocesor koristiti kao obrazovni alat tako da tokom ljeta u svojoj kući namjerava da organizuje dane otvorenih vrata za sve zainteresirane.

„Sumnjam da ću moći da ga prodam. Moj san je da ga odložim u obrazovni institut ili muzej kako bi ljudi mogli da nauče nešto“, zaključio je Newman. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,