Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napije se od pomfrita: Boluje od takozvanog sindroma “samopijanstva”

Preuzmite sliku

Britanac Nick Hess koji je bio „pijan“ svaki put kad jede pržene krompiriće, otkrio je da boluje takozvanog sindroma „samopijanstva“, prenosi danas BBC.

 • NICK HESS DRUNK ON CARBS
 • Nick Hess, koji tvrdi da ne konzumira alkohol, izjavio je da ga je okolina više puta optuživala za pijanstvo, javio je RTRS.

  „Istina je da se uvijek osjećam čudno poslije pomfrita. Postajem nespretan, ponekad vulgaran i desi mi se da mi je sutradan muka i da me boli glava“, rekao je 34-godišnji Hess.

  Poslije detaljnog ljekarskog pregleda, utvrđeno je da boluje od izuzetno rijetkog sindroma „samopijanstva“ poslije konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima.

  „U svakom želucu postoji određena količina kvasca, zbog čega se u kontaktu sa ugljenim hidratima pretvara u alkohol. Takvu količinu kvasca u Hessovom želucu nisam nikad vidio“, izjavio je ljekar Anup Konodija.

  Prema njegovim riječima, kada Hess jede pržene krompiriće, postaje „pijan“ kao da je popio sedam čaša viskija.

  Hess sada dobija terapiju da se ne bi više „opijao“ jedući omiljeni pomfrit.

  O sindromu se malo zna

  Sindrom samopijanstva je otkriven u Japanu 1970. godine. Od tada je rijetko dijagnostikovan, ali su, nakon nekoliko slučajeva nedavno prijavljenih medijima, ljudi počeli otvorenije da pričaju o tome.

  Posebno oni koji su čak imali problema sa zakonom, zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje