Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Namještaj može ometati WiFi signal

Loša WiFi veza ponekad je rezultat postavki routera ili loše usluge internet providera, no češće, rezultat je predmeta ili namještaja koji su preblizu routeru i tako ometaju signal.

Metalne površine i namještaj

Metal je provodnik, dakle apsorbira električnu energiju. Budući da WiFi oslobađa elektromagnetske valove, bilo koja metalna površina ili predmet u prostoriji, spriječit će širenje tih valova.

Cigle i kameni zidovi

Najčešći materijali koji ometaju WiFi signal su: mramor, cement, beton i opeka. Zbog toga se u kućama na više katova događa da na jednom katu bude odličan signal, a na drugom slab ili nikakav. Router zato stavite na otvoreno mjesto i dalje od zidova.

Ogledala

Ukoliko se u prostoriji nalazi ogledalo, ono djeluje kao štit od kojeg se WiFi signal odbija. Kada je blizu routera, internetska veza može postati sporija i nestabilnija.

Hladnjak i perilica

Uređaji s cijevima kojima cirkulira voda, nisu baš prijateljski nastrojeni prema WiFi signalu. Naime, voda može zadržati dio energije elektromagnetskih valova iz routera, što negativno utječe na kvalitetu internetske veze.

Lampice

Lampice sadrže čipove koji također nepovoljno djeluju na elektromagnetske valove iz routera. Prema tome, pobrinite se da u vrijeme blagdana router držite što dalje od šarenih lampica.

Baby monitori

Imaju istu frekvenciju kao i router (2.4 GHz). Funkcioniraju na sličan način, a iako su baby monitori najčešće ovisni o routeru, nemojte ih stavljati preblizu jedan drugome.

Mikrovalna pećnica

Frekvencijski spektar mikrovalne također je sličan onome kojeg koristi router. Preporučuje se da router postavite na mjesto iznad mikrovalne kako bi se smanjio negativan utjecaj na router, prenosi Brightside.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,