Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 30 godina počela se smanjivati rupa u ozonskom omotaču

Preuzmite sliku

Masivna rupa u ozonskom omotaču iznad Antartika pokazuje znakove ozdravljenja nakon tri decenije zajedničke akcije svjetskih vlada, saopštili su naučnici u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

Ozonski omotač je ključni dio atmosfere koja blokira štetne ultraljubičaste zrake Sunca da dopru do Zemljine površine. Bez ozonskog omotača, naučnici vjeruju, da bi stopa raka kože kod ljudi i životinja bila u porastu.

Sada možemo biti sigurni da su stvari koje smo poduzeli stavile planetu na put ozdravljenja. To je prilično dobro za nas, zar ne? Stvorili smo situaciju i kolektivno, kao svijet, rekli hajmo se riješiti tih molekula. Oslobodili smo se od njih i sada vidimo odgovor planete“, rekla je Susan Solomon, koja je predvodila istraživački tim sa Massachusetts Institute of Technology.

Solomon je imala i veliku ulogu prije 30 godina kada je ozonska rupa otkrivena. Ogromna rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika je otkrivena 1985. godine. Naučnici su njen nastanak pripisali upotrebi hlorofougljenika (CFC), vrsti hemikalije koja se koristi u hladnjacima i sprejevima.

Ozonska rupa postala je veliki simbol sposobnosti čovječanstva da utiče na životnu sredinu, pa je 196 nacija 1987. godine potpisalo obećanje da će ograničiti proizvodnju CFC u sporazumu poznatom kao Montrealski protokol.

Sada naučnici tvrde sa se ozonska rupa značajno smanjila, za četiri miliona kvadratnih kilometara u odnosu na njen najviši nivo kada je 2000. godine bila na vrhuncu. Čini se da su ovi prvi znaci „ozdravljenja“ antarktičkog ozonskog omotača uzrokovani Montrealskim protokolom, što je i mišljenje naučnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,