Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 15 godina završena najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji

Preuzmite sliku

Intempo je još samo jedan neboder u nizu u Benidormu. Zbog panorame ispunjene betonskim divovima, taj španjolski grad često nazivaju i New Yorkom Mediterana.

Neboder Intempo i službeno je dovršen. Riječ je o zapanjujućoj stambenoj zgradi koja se izdiže na 198 metara visine u španjolskom gradu Benidormu. Postala je najviša zgrada u tom turističkom gradu, ali i najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji, prenosi punkfer.hr.

  • Intempo se sastoji od dva paralelna nebodera od 47 spratova koji su međusobno povezani strukturom u obliku stošca. Tu je na raspolaganju 256 stanova, s tim da su oni najluksuzniji od 300 kvadrata izgrađeni na 45. spratu te prodani po cijeni višoj od 2 miliona eura.

    Svi stanovi imaju pogled na more, a najjeftiniji se trenutačno prodaju po cijeni od 317.000 eura. Neboder obuhvata i 13.000 kvadratnih metara zajedničkih prostorija koje uključuju i dva velika bazena.

  • Kada se građevina gleda sprijeda, podsjeća na broj 11 i slovo M. Mnogi vjeruju da je svojevrstan podsjetnik na terorističke napada koji su se zbili 11. marta (španjolski marcha) 2004. u Madridu.

    Gradnja nebodera započela je 2006., a trebala je biti dovršena tri godine kasnije. To se nije dogodilo zbog velike gospodarske krize koja je potresla sektor nekretnina u 2008. godini, manjka finansijskih sredstava, ali i lošeg poslovanja prijašnjih vlasnika.

  • Nedovršenu je zgradu 2018. preuzela investicijska kompanija SVP Global, koja je i dočekala njen završetak ove godine. Iako najveći, Intempo je još samo jedan neboder u nizu u Benidormu. Zbog panorame ispunjene betonskim divovima, taj španjolski grad često nazivaju i New Yorkom Mediterana (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje