Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 15 godina vratila ukradeno blago Talijanima: Smatra da joj je donijelo nesreću

Preuzmite sliku

Kanađanka Nicole odlučila je vratiti ukradene predmete Pompejima jer su, kako kaže, puni negativne energije i krivi su za nesretni niz s kojim se bori godinama…

Talijanska policija godinama ulaže golem trud kako bi odbranila istorijsko blago od profesionalnih lopova i nestašnih turista koji djeluju po ruševinama Pompeja. Drevni grad uništen je još 79. godine prije naše ere erupcijom Vezuva, a pretpostavlja se da je tada ondje živjelo 11 hiljada stanovnika. Neki su to nazvali bijesom bogova, ali pohlepni turisti nisu se pribojavali kazne – sve dok im se sreća nije okrenula, prenosi punkufer.hr.

 • Kanađanka Nicole, koja je kao dvadesetogodišnjakinja prije 15 godina ukrala mozaike i komade amfore, odlučila je vratiti svoj plijen jer joj se sreća okrenula nakon nemilog događaja. Nicole smatra da su „prokleti suveniri“ krivi za niz nesretnih događaja s kojima se morala boriti godinama, uključujući ozbiljne zdravstvene probleme i financijske poteškoće, piše ugledni Forbes.

  „Bila sam mlada i glupa”, napisala je u pismu koje je priložila uz paket s vraćenim predmetima. Dodala je kako je željela posjedovati dio istorije koji niko drugi nema te da su ostaci puni negativne energije. Nicole se u pismu ispričala za svoje postupke i napisala kako traži oprost jer ne želi prokletstvo prenijeti na svoju djecu. Dovoljno je što se već dva puta morala boriti s karcinomom.

 • 16803771 – ruins of a small amphitheater in pompeii, italy

  Prije dvije godine francuski je turist morao platiti kaznu od oko 380 KM jer je pokušao pobjeći s punim ruksakom drevnih artefakata. Iz kuće cara Tiberija uzeo je 13 komada mramora i terakote. Uslovno je pušten jer nije imao sličnih prekršaja, a policiji je objasnio kako si je vrijedne ostatke ponio za uspomenu.

  Je li zla kob rezultat slučajnosti ili prokletstva nesretnog grada, dokaza nema, ali u svakom slučaju, krađa je turistima donijela više štete nego koristi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,