Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najveći romski sajam u Evropi: Kočije i konji, gatanje iz dlana, ples u nošnjama…

Preuzmite sliku

Vjeruje se kako su korijeni ovog sajma formirani već u 17. stoljeću, tako da je riječ o doista staroj tradiciji. Zbog toga su se mnogi zabrinuli kada je 2020. godine sajam otkazan tek drugi put u svojoj istoriji…

Jednom godišnje na sjeveru Engleske odvija se gotovo filmski prizor: hiljade konja u rijeci, stare drvene zaprege i kočije parkirane uz obalu, muzika u zraku i vesela ekipa u šarenim nošnjama.

 • Naime, u mjestu Cumbria (tačnije, u Applebyu) svakog jula okupi se oko 10 000 Roma i škotskih ili irskih putnika sa svojim karavanama i konjima. Ovdje dolaze na godišnji sajam konja koji se danas smatra najvećim romskim sajmom u Evropi, prenosi punkufer.hr.

  Vjeruje se kako su korijeni ovog sajma formirani već u 17. stoljeću, tako da je riječ o doista staroj tradiciji. Zbog toga su se mnogi zabrinuli kada je svijetom zavladala pandemija koronavirusa zbog koje je sajam otkazan tek drugi put u svojoj istoriji.

 • Premda je 2020. godine službeno otkazan, okupilo se šest pripadnika u skladu s praznovjerjem da će sajam odumrijeti ako se ne održi. 2021. godine samo pomaknut datum i sajam je održan nekoliko sedmica kasnije no inače. Došlo je manje gostiju nego inače, no atmosfera je ocijenjena kao pozitivna i optimistična.

  U skladu s romskim običajima, cijeli događaj odvija se organizovano – ali spontano. Službeno nema organizatora, no samoprozvani starješine srede s gradskim vlastima ono osnovno: dozvole, javne wc-e, prostore za sajam i konje…

 • Možete zamisliti kako izgledaju ova slikovita okupljanja, te tačno pretpostaviti da su s godinama privukla i velik broj turista. Osim sajma konja, ovdje možete zaviriti u šatore gdje će vam gatare gatati iz staklene kugle ili dlana, te obaviti šoping na lokalnom buvljaku.

 • Cijeli grad tih dana oživi na drugačiji način, a oni koji nisu spremni za avanturu kampovanja ili spavanja u kočiji, sigurno će se dobro snaći i u obližnjim hotelima. Diskriminacije nema i svi su dobrodošli – kako god da su došli. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,