Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveći monolit na svijetu poslije kiše: Prizor koji je uživo vidjelo samo 1 posto posjetilaca ovog prirodnog fenomena

Preuzmite sliku

Nakon obilnih kiša ovo se mjesto u potpunosti transformiše. Kišnica se počinje slijevati sa stijena i to stvara zapanjujuće prizore…

Uluru ili Ayers Rock najveći je monolit na svijetu. To brdo napravljeno od crvenog pješčenjaka s maksimalnom visinom od 348 metara smješteno je u južnom dijelu Sjevernog teritorija. Smatra se jednim od najpoznatijih prirodnih fenomena u Australiji, prenosi punkufer.hr.

  • Uluru se nalazi u središnjem polupustinjskom dijelu Australije u kojem prosječno padne tek oko 300 milimetara kiše. Iako su kiše rijetke, kada se dogode – najčešće u ljeto, odnosno od novembra do marta – mogu biti vrlo obilne.

    Nakon obilnih kiša Uluru se transformira u mjesto s čarobnim vodopadima. Kišnica se počinje slijevati sa stijena, što stvara zapanjujuće prizore. Uz to, padavine nahrane suho područje te potaknu rast sandalovine, eukaliptusa i različitog raslinja u okolnoj ravnici.

  • To je i područje s velikim temperaturnim razlikama. U julu temperatura iznosi oko 5 Celzijevih stepeni, a u januaru doseže 37 stepeni. Ne čudi stoga što voda brzo ispari u ljetnim mjesecima.

    Neke statistike govore da Uluru svake godine posjeti oko pola miliona stanovnika, a da svega jedan posto uživo svjedoči slijevanju kišnice u obliku vodopada s njegovim raskošnih stijena. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,