Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveći crni brušeni dijamant Enigma prodat na aukciji u Londonu za 3.8 miliona eura

Preuzmite sliku

Najveći brušeni dijamant na svijetu od 555 karata poznat pod imenom ‘Enigma’, prodat je u Londonu za 3.16 miliona funti (3.8 miliona eura) nakon što je nedavno prvi put bio izložen.

Vjeruje se da je rijedak crni ili karbonado dijamant nastao kada je meteorit ili asteroid udario u Zemlju prije više od 2.6 milijardi godina.

Dijamant od 555.55 karata i 55 ploha postigao je cijenu od 3.16 miliona funti na online aukciji koju je održala poznata londonska aukcijska kuća Sotheby's, javlja BBC.

Karbonado dijamanti se obično pronalaze blizu površine Zemlje, što ukazuje da njihovo porijeklo nije s naše planete.

– Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje hemijskih para ili je porijeklom iz svemira – od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom – objasnila je aukcijska kuća.

Dijamant je jedna od tvari koje je najteže rezati.

Stručnjacima je trebalo tri godine da sirovi dijamant pretvore u dragulj s 55 ploha, a nedavno je prikazan u Dubaiju, Los Angelesu i Londonu.

Njegov je oblik inspiriran bliskoistočnim simbolom moći i zaštite u obliku dlana, Hamsa, koji je također povezan s brojem pet.

– Veličina, oblik i porijeklo dijamanta Enigme čine ga jedinstvenim i nevjerovatnim – naveo je Tobias Kormind, izvršni direktor najveće evropske online zlatare ‘Mayfair’.

Dodao je da je većina dijamanata izrezana je u jedan od 10 popularnih oblika, ali oblik Enigme podsjeća na ruku.

Enigma nije dijamant čiji se kvalitet mjeri poput onog kod dragog kamenja, a karbonado se inače ne koristi u nakitu niti prodaje na aukciji, ali je od nedavno popularnost ovih dijamanata naglo porasla.

Obično se koriste u industrijskom bušenju zbog svoje izuzetne tvrdoće.

Sotheby's je dijamant nazvao “svemirskim čudom” uoči aukcije na kojoj su također prihvaćane ponude u kriptovalutama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje