Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najveći bijeli dijamant na svijetu prodat za 18,8 miliona dolara

Preuzmite sliku

“The Rock”,​​​​​​​ najveći bijeli dijamant izložen ikada na aukciji, prodat je u srijedu navečer za 18,6 miliona švicarskih franaka (18,8 miliona dolara), daleko ispod rekorda i tražene cijene za masivni dragulj, javlja Anadolu Agency (AA).

Aukcijska kuća “Christie's” se nadala da će dobiti cijenu između 19 miliona i 30 miliona švicarskih franaka za dijamant savršenog oblika od 228,31 karata.

Dijamant je pronađen i poliran u Južnoj Africi prije više od 20 godina i najveći je dragulj bjeličaste boje kruškolikog izgleda.

Licitacija u ženevskom “Hotel des Berguesu” počela je sa 14 miliona franaka i trajala je dva minuta prije nego što je prodata ponuđaču koji je učestvovao telefonskim putem.

“Ovaj izuzetno rijedak dragi kamen iskopan je i poliran u Južnoj Africi prije više od dvije decenije i najveći je bijeli dijamant koji se ikada pojavio na aukciji”, saopćeno je iz aukcijske kuće “Christie's”.

Aukcijski rekord za najveći bijeli dijamant drži dragulj od 163,41 karata, koji je u Ženevi u novembru 2017. prodat za 33.701.000 dolara.

Bijeli dijamant “The Rock” je pokazan u Dubaiju, Tajpeiju i New Yorku prije prodaje u Ženevi.

Ostali luksuzni predmeti kao što su rijetki dragulji i satovi prodati na aukciji premašili su očekivane cijene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,