Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveća privatna kuća na svijetu: Vrijedi više od milijardu dolara

Preuzmite sliku

Najveća privatna kuća na svijetu izgrađena je 2010. godine i nalazi se u Mumbaju u Indiji.

Kuća nazvana Antilia izgrađena je 2010. godine i nosi titulu najveće na svijetu. To je u suštini soliter s 27 spratova, cija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara, prenosi Tanjug.

Kuću koristi četvoročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Antilia nije samo najveći dom na svijetu, nego je i najskuplje imanje na svijetu. Njena vrijednost se procjenjuje na više od milijardu dolara.

 • Dizajnirala ju je kompanija “Perkins and Will” iz Chicaga, a građevinske radove je obavila australijska firma “Leighton”.

  Soliter je visok nešto manje oko 167 metara pa ima 27 spratova s veoma visokim plafonima. Kad se uzme u obzir visina prosječnog plafona, ova zgrada je mogla da ima do 60 spratova.

 • Na krovu ima dovoljno prostora za slijetanje tri helikoptera, a ispod je sprat za kontrolu leta. Potom slijedi stambeni dio, a onda spratovi namijenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, bioskop sa 50 sjedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

  Antilia može da izdrži zemljotres do osam stepeni po Rihteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korištenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika “ledena soba” koja održava zgradu hladnijom od bilo kog objekta u gradu.

  Vrijednost zgrade se procjenjuje na više od milijardu dolara, a indijski mediji pišu da je izgradnja koštala dvostruko više. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,