Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveća fotografija na svijetu: Panoramska fotografija Mont Blanca ima čak 365 gigapiksela

Preuzmite sliku

Međunarodni tim pod vođstvom italijanskog fotografa Filippa Blenginija objavio je u sklopu projekta “In2White” ogromnu panoramsku fotografiju Mont Blanca koja ima čak 365 gigapiksela. Tako je ona postala dosad najveća fotografija na svijetu.

 • mont-blanc-panorama-najveca-fotografija-na-svijetu
 • Zapravo se radi o fotografiji složenoj od 70.000 fotografija, koje su Blengini i njegova ekipa krajem prošle godine na visini od 3.500 metara i temperaturama nižim od -10 stepeni Celzijusa snimali tokom dvije sedmice, od čega je samo snimanje trajalo 35 sati, kako bi u konačni kadar uspjela da stane cijela planina.

  Za snimanje su koristili aparate Canon EF 400mm f/2.8 II IS, Canon 70D DSLR i Canon Extender 2X III, koji su bili postavljeni na posebnom robotskom postolju.

  Dobili su čak 46 terabajta materijala, a obrada nakon koje je nastala konačna slika potrajala je dva mjeseca. Telegraph.co.uk piše da bi fotografija, kada bi je neko štampao (uz 300 dpi), bila veličine fudbalskog igrališta.

  Treba napomenuti da ipak postoji i jedna još veća fotografija, koju je snimila NASA, ali Telegraph navodi da je riječ o fotografiji Mjeseca koju je zabilježila svemirska letjelica, pa stoga ne ulazi u konkurenciju.

  Fotografiju Mont Blanca moguće je detaljno pretraživati, a poseban je izazov otkriti poziciju jednog orla u letu, kao i lokacije nekoliko planinara. Na interaktivnom pregledniku dio detalja moguće je vidjeti pomoću alata ‘Tour’, koji možete da pronađete u donjem lijevom uglu fotografije.

  Fotografiju detaljno možete da pregledate na sajtu In2White.com. (avaz)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje