Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

“Najtužnija” gorila na svijetu i ove će praznike provesti usamljena iza rešetaka

Preuzmite sliku

Gorila koja je označena kao ‘najusamljenija na svijetu’ svoje vrste i ove će praznike provesti iza rešetaka.

Bua Noi, 33-godišnja gorila, ostavljena je u kavezu u kontroverznom zoološkom vrtu Pata u Tajlandu više od 30 godina, od svoje prve godine.

Kavez je postavljen tačno iznad supermarketa u toj azijskoj zemlji, a svi pokušaji da se ona izvuče do sada su bili neuspješni. Dugi niz godina, nebrojeni napori međunarodnih grupa, pa čak i slavnih osoba poput Cher, da spasu Bua Noi, bili su uzaludni.

U oktobru je vlasnik životinje rekao da će usamljenog majmuna pustiti samo ako mu se plati do 700.000 funti (1.5 milion KM).

Potpredsjednik PETA-e za Aziju Jason Baker, koji se zalaže za oslobađanje Bua Noi od 2012, rekao je: “Bua Noi pati od ekstremnog psihološkog stresa u betonskom ograđenom prostoru u kojem je bila zatvorena sama više od 30 godina, duže nego što su mnogi Tajlanđani živa. PETA je više puta nudila prebacivanje nje i svih ostalih životinja iz zoološkog vrta Pata u ugledna utočišta, gdje bi imale stabla za penjanje, travu za kotrljanje i druge životinje za druženje, jer je ovaj zapušteni objekt međunarodno prozvan kao jedan od najgorih zooloških vrtova na svijetu.

Sve životinje koje se tamo drže u zatočeništvu zatvorene su u jadno male, puste ograđene prostore i uskraćene su im sunčeva svjetlost, svjež zrak i prilike za vježbanje.” Bua Noi čupa dlake i često se čudno kreće po kavezu. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,