Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najstarije poznate farmerke, iz 1857. godine, prodate za 114.000 dolara

Preuzmite sliku

Par muških farmerica za koje američka aukcijska kuća Holabird Western Americana Collections vjeruje da bi mogle biti najstarije na svijetu, prodate su na aukciji za 114.000 dolara, piše BBC.

Pantalone od džinsa pronađene su u kovčegu u olupini broda koji je potonuo u brodolomu 1857. nedaleko od obale Sjeverne Karoline.

Imaju šlic sa pet dugmeta i vjeruje se da su pripadale nekom rudaru. Otkrivene su uz još 270 memorabilija iz doba zlatne groznice, od kojih je dio prodat na aukciji u Renu 3. decembra za gotovo milion dolara, objavio je Holabird Western Americana Collections.

“Te rudarske farmerice su poput prve zastave na Mjesecu, historijski trenutak“, rekao je Daight Manly, izvršni partner California Gold Marketing Groupe, kompanije koja je vlasnik.

Svi predmeti su sa olupine parobroda “Central America”, dugačkog 85 metara koji je prevozio putnike u i iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a tokom 1850-ih.

Brod je potonuo za vrijeme uragana druge kategorije u septembru 1857, pri čemu je poginulo 425 od 578 putnika i članova posade. Putnici su potonuli sa oko 21 tonom zlatnika i raznih artefakata, a olupina je otkrivena 1988. godine.

Muške radne pantalone pronađene su u kovčegu John Dement iz Oregona, koji ih je možda kupio u San Francisku, rekli su iz aukcijske kuće.

Pojasnili su da šlic s pet dugmeta ukazuje na to da bi se moglo raditi o farmerkama rane proizvodnje radnih pantalona kakve prodaje kompanija Levi Strauss.

Šlic je “gotovo identičan, premda ne i tehnički identičan današnjim ‘Levisicama’, a vrsta, oblik i veličina dugmića su isti”, kazali su.

Zna se da je Levi Strauss svoje prve farmerke izradio i izbacio na tržište u San Francisku 1873. godine, 16 godina nakon brodoloma u kojem su pronađene rudarske radne pantalone.

Historičarka i direktorka arhiva kompanije Tracy Panek BBC-ju je rekla da ne pronalazi “vezu između farmerica kompanije Levi Strauss & Co i pantalona s aukcije u Renu”, niti vjeruje da je riječ o “radnim rudarskim pantalonama”.

“Pantalone nisu izrađene od džinsa i skrojene su godinama prije” nego što je Levi Strauss patentirao svoje plave farmerke, rekla je, dodajući da su pantalone s dugmićima bile uobičajene u 19. vijeku.

Prodaja je organizovana dva mjeseca nakon što je par starinskih Levi’s farmerica iz 1880-ih, pronađenih u napuštenom rudarskom oknu u zapadnom dijelu SAD – prodat za 76.000 dolara na aukciji u Novom Meksiku.

Aukcija predmeta s olupine parobroda „Central America“ nudi i ostalu odjeću iz sredine 19. vijeka. Medeno zvono je već kupljeno za 18.000 dolara, a prozirna staklena pepeljara za 1.500 dolara. Ostatak predmeta će biti ponuđen na aukciji u februaru 2023. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,