Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najstarije lampice za jelku: Svijetle već 48 godina, možda me i nadžive …

Preuzmite sliku

Britanka Vina Shaddick (68) bila je tinejdžerica kada ih je kupila još davne 1969. godine. Da dana današnjeg svijetle i nisu se nikada pokvarile niti je zamijenjena ijedna lampica

Najstarije lampice za jelku u Velikoj Britaniji i dalje svijetle nakon čak 48 godina – bez da je ijedna ikad bila zamijenjena, piše Mirror.

Vina Shaddick (68) bila je tinejdžerica kada ih je kupila još davne 1969. godine u prodavnici Woolworths. Platila ih je samo 3 funte i više joj se nego isplatilo. Njen 38-godišnji sin Ross svake ih godine, od kad zna za sebe, ponosno namješta na božićno drvce u njihovu domu u Plymouthu.

– U današnje vrijeme lampice dolaze sa strujnim adapterom. Veselim se i nadam se da će doživjeti 50. godišnjicu. Kako bi ih sačuvao ne skidam ih s bora kada prođe sezona praznika već cijelo drvce zajedno s ukrasima umotam u najlon. Ipak, upaljene su samo dok sam i ja u sobi, za svaki slučaj – kaže Ross, inače profesor muzičkog.

  • ‘Pričalo se da su uvezene iz Njemačke’

    Njegova majka još uvijek pamti dan kada ih je kupila.  – Bila sam dvije godine u braku. Kupila sam ih na pauzi za ručak, a širila se priča da je ta serija lampica u Veliku Britaniju uvezena iz Njemačke. Za mene ove lampice nose puno uspomena, a čini se da bi me mogle i nadživjeti – kaže Vina, koja je zbog svojeg zdravstvenog stanja u staračkom domu gdje će i dočekati Božić.  Ross će ju, naravno, posjetiti na sam Božić i donijeti joj fotografiju drvca ukrašenog neuništivim lampicama.  (24sata.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,