Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najstarija žena na svijetu doživjela je 122 godine. Pušila, nadživila i unuka i poznavala Van Gogha

Preuzmite sliku

Prije stotinu godina prosječni ljudski životni vijek bio je negdje sredina 30-ih godina.

Danas je globalni životni vijek 72 godine, a u nekim dijelovima svijeta približava se 90. U osnovi smo si dali cijeli dodatni život u samo jednom stoljeću. Međutim, koliko god se životni vijek produžio, i dalje su rijetki oni koji dožive stotu.

Najstarija osoba koja je ikad živjela doživjela je 122 godine Jeanne Louise Calment rođena je daleke 1875. godine u Francuskoj. Jeanne je već bila u srednjim dvadesetima na prijelazu u 20. stoljeće, a živjela je sve do 1997. Još samo tri godine su trebale da bude prva žena na svijetu koja je živjela u čak tri stoljeća. Međutim, sa svoje 122 godine Jeanne Louise Calment je upisana u Guinnesovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živjela.

Rođena je deset godina nakon završetka američkog građanskog rata i deset godina prije nego što je Tolstojev Rat i mir prvi put preveden na engleski. Umrla je godine kada je Tony Blair izabran za britanskog premijera. Za života je svjedočila izumu sijalice, telefona, automobila, televizije, kompjutera, atentatu na Franza Ferdinanda i tri američka predsjednika, oba svjetska rata, dobu jazza, Hirošimi, Pokretu za građanska prava crnaca Sjedinjenih Država i usponu interneta.

Upoznala je i Van Gogha

Jeanne Lousie je čak lično upoznala i Vincet Van Gogha. Imala je 13 godina i njen budući suprug posjedovao je trgovinu s materijalom za slikanje u Arlesu — gdje je Jeanne ponekad pomagala. Tada nepoznati slikar dolazio je nekoliko puta da kupi platna. Jeanne nije bila impresionirana činjenicom što je upoznala jednog od najpoznatijih slikara te komentira kako je bio ružan, natečen od alkohola, a oko njega se uvijek širio neugodan miris. Također je tvrdila da je posjećivao bordele po gradu – ne zato da bi mogao imati seks s prostitutkama (preskupo), nego zato što su mu prodavali jeftinu cugu, piše Prospect.

Najstarija žena na svijetu nadživjela je ne samo svoju djecu, već i unuka. Muž joj je umro kada je imao 74 godine (otrovan pokvarenim trešnjama), kćer kada je imala samo 36 godina (upala pluća), a unuk kada je imao 37 godina (prometna nesreća). Jeanne je u 90. godini potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju, a muškarac s druge strane ugovora koji je bio 40 godina mlađi, računao je na to da će je nadživjeti i dobiti njezin stan. Umjesto toga, Jeanne je nadživjela njega i njegova porodica je morala nastaviti uzdržavati čak i nakon njegove smrti. Nekoliko zadnjih desetljeća svoga života provela je u staračkom domu gdje je uvijek bila najstarija, no redovno bi nadživjela druge stanare.

Često se, kada čujemo za nekoga ko je prešao stotu, pitamo koja je njihova tajna nadajući se da postoji neki tajni trik koji može pomoći da doživimo duboku i sretnu starost. Jeanne je bila religiozna katolkinja koja je išla u crkvu, međutim nije vjerovala u zagrobni život. Vrlo mlada se udala za bogatog rođaka i tako je oduvijek bila slobodna baviti se svojim hobijima, poput tenisa i biciklizma. Kada je navršila sto godina još uvijek je vozila bicikl! Koristila je maslinovo ulje kao hidratantnu kremu za lice, a maslinovo ulje također je zauzimalo istaknuto mjesto u njezinoj prehrani.

No, uprkos aktivnom načinu života, za Jeanne se nikako ne može reći da je živjela u potpunosti zdrav život, lišen ikakvih poroka i štetnih navika. Poznato je da je pušila cigare nakon večere dok nije prešla na cigarete. Međutim, obično nije pušila više od dvije cigarete dnevno. Jeane je voljela vino, čokoladu i prženu hranu – ponekad i previše. Njeni njegovatelji u staračkom domu izvijestili su da je ponekad pojela i kilogram čokolade u sedmici. Postoji još jedan faktor koji je zasigurno pridonio njenoj dugovječnosti: bila je vrlo opuštena osoba koja navodno nije često bila pod stresom, a čini se kako je bila i duhovita osoba.

U jednom intervjuu, kada je imala 119 godina, novinar se pokušao našaliti na njen račun rekavši: “Mogli bi ovo ponoviti sljedeće godine.”Jeanne je promptno odgovorila – “Ne vidim zašto ne. Ne izgledate tako loše.” Iako je bilo i drugih koji su tvrdili da su stariji, nikada nije postojao rodni list koji bi to dokazao tako da je Calment ostala najstarija zabilježena osoba koja je ikada živjela. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje