Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najstarija osoba na svijetu: Japanka Misao Okawa sutra proslavlja 117. rođendan

Preuzmite sliku

Japanka Misao Okawa rođena je u Osaki 5. marta 1898. godine, a u Guinnessovu knjigu rekorda upisana je kao najstarija osoba 2013.

 • misao-okawa.najstarija-osoba-na-svijetu
 • Najstarija osoba na svijetu Japanka Misao Okawa sutra puni 117 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Na proslavi upriličenoj dan uoči njenog rođendana, Okawa je bila odjevena u roza kimono sa dezenom cvjetova trešnje. Kazala je da 117 godina i nije tako mnogo vremena.

  “Prije se čini kao kratak period”, izjavila je dok je primala buket cvijeća od vladinog zvaničnika Osake Takehiroa Ogure, koji je upitao kakav je osjećaj živjeti 117 godina.

  Okawa ga je pogledala iz svojih kolica i rekla da je veoma sretna što ima toliko godina. O tajni svoje dugovječnosti nonšalantno je kazala da se i sama pita o istom.

  Okawa je rođena u Osaki 5. marta 1898. godine, a u Guinnessovu knjigu rekorda upisana je kao najstarija osoba 2013. Udala se 1919. godine i dobila troje djece, a sad ima četvero unučadi i šestero praunučadi. Njen suprug Yukio je umro 1931. godine. U posljednjih nekoliko godina Okawa je postala prilično usporenija i ima problema sa sluhom, ali još uvijek dobro jede i dobrog je zdravlja.

  Japan je zemlja koja broji najviše stogodišnjaka na svijetu. Prema podacima japanske vlade, trenutno u toj zemlji živi oko 58.000 stogodišnjaka među kojima su 87 posto žene.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje