Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najstarija na svijetu: Skrivena apoteka u kojoj se čuvaju tajne redovnika i recepti lopova

Apoteka Santa Maria Novella u Firenci vjerovatno je najstarija na svijetu koja još uvijek radi i zasigurno – najstarija u Italiji.

Osnovana je 1221. godine u nekadašnjoj papinskoj rezidenciji, kad su dominikanci iz susjedne crkve Santa Maria Novella počeli uzgajati ljekovito bilje za izradu balzama, masti i lijekova. Vrhunska kvaliteta njihovih proizvoda postala je nadaleko poznata, a u 17. stoljeću apoteka je otvorila svoja vrata javnosti.

Tradicionalne metode i izvorni recepti redovnika i dalje se koriste, poput „octa sedam lopova“. Iako ime sugerira drukčije, radi se o mirisnim solima koje neobično ime duguju sedmorici muškaraca koji su pljačkali tijela za vrijeme kuge.

Za njih se govorilo da su se okupali u octu i zato su imuni na bolest za koju se vjerovalo da je nastala od miazme – otrovnih para koje se prepoznaju po neugodnom mirisu. Zbog toga su i ljekari u to vrijeme nosili maske napunjene slatkim mirisnim cvjetovima kako bi se zaštitili.

Posjetitelji apoteke dive se iznimno lijepom interijeru prepunom pozlaćenih detalja, ornamenata, freskama, antiknog namještaja i mramornih podova. U bocama sa staklenim čepovima šarene se „čarobni napici“ , a police ukrašavaju i teški mužari za sjemenke i začine. U malom muzeju posjetitelji također mogu razgledati izloške iz prošlih vremena.

Sastav, historija zanimljivosti o proizvodima ispisani su na više jezika pa mnogi ostaju i satima proučavajući zanimljive natpise o kolonjskim vodama, mirisnim sapunima i pripravcima. Odlučite li je posjetiti imajte na umu da je izvana nezamjetna, tek suptilno označena. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,