Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplja kuća u Evropi: Vila na obali sagrađena za kraljevu ljubavnicu

Preuzmite sliku

Najskuplja kuća u Evropi nalazi se na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je 1902. godine za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II – Blanche Zélia Joséphine Delacroix. Nakon njegove smrti, Blanche je izbačena, a vilu je uselio kraljev nećak, kralj Albert I.

Tokom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Thérèse Vitali, Ogden Codman, Izaak Walton Killam, predsjednik Fiata Gianni Agnelli te Kanađanka Dorothy J. Killam. Od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lily, piše Punkufer.hr.

Nakon njegove smrti, ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla odbiti: 370 miliona eura i još 19,5 za pokućstvo.

  • Zainteresirani kupac bio je ruski oligarh Mikhail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 miliona eura pokušao je povući kada je udarila kriza 2008. godine, ali sve je završilo tužbom u korist udovice.

    Posjed se prostire na gotovo osam hektara površine. Vila ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene, mini kino, nekoliko kuhinja i trpezarija te nekoliko bazena.

    Tokom Prvog svjetskog rata korištena je kao vojna bolnica, a nekoliko desetljeća kasnije i kao set za snimanje Hitchcockovog filma “Uhvatite lopova”. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,