Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najšira ulica na svijetu ima čak 14 saobraćajnih traka

Preuzmite sliku

Nije je lako prijeći pješke. Štaviše, jedino se trčeći može cijelu prijeći odjednom – većina potraži spas na saobraćajnom otoku između dva zelena svjetla da bi je uspješno svladala.

Avenida 9 de Julio ili Avenija 9. jula u Buenos Airesu najšira je ulica u Argentini, ali i svijetu. Ova prometna žila kucavica glavnog argentinskog grada ime je dobila prema Danu nezavisnosti koji se zbio upravo 9. jula 1816. godine.

Avenija se proteže na otprilike tri kilometara od četvrti Retrio na sjeveru do željezničke stanice Constitucion na jugu.

Na nekim dijelovima ulica ima čak sedam traka – u oba smjera, te je široka do 140 metara. Nije je lako prijeći pješke. Štaviše, jedino se trčeći može cijelu prijeći odjednom – većina potraži spas na saobraćajnom otoku između dva zelena svjetla da bi je uspješno svladala, prenosi punkufer.hr.

  • Gradnja avenije planirana je još 1888. godine, no građevinske dozvole i potrebna sredstva prikupljena su tek 1935. Glavnina ceste, pak, dovršena je tek u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

    Kroz središte Avenije prolazi razgranata mreža argentinskih gradskih autobusa Metrobus kojom se svakodnevno koristi četvrt miliona ljudi, a na križanju s ulicom Correntes izdiže se i ponos grada – Obelisk Buenos Airesa.

    Turisti na ovom potezu razgledavaju i zgradu opere Teatro Colon, trg Plaza de la Republica, kip posvećen Don Quijotu, zgradu francuske ambasade i slična mjesta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje