Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najšarenije jezero na svijetu: Nestvarna ljepota koju jedino priroda može kreirati

Preuzmite sliku

U saveznoj američkoj državi Montana, na samoj granici s Kanadom, nalazi se poznati Nacionalni park Glacier, tj. doslovno ledenjak, prema ledenjacima koji su ga formirali tokom ledenih doba.

Park obuhvaća preko stotinu većih i stotina manjih jezera nevjerovjatno čiste i prozirne vode. Tu prozirnost i do nekoliko metara u dubinu duguje relativno hladnim temperaturama tokom godine zbog kojih nema planktona.

 • Neka od njih prilično su velika, što nije uobičajeno za planinska jezera. Najveće jezero je McDonald, površine 27 kilometara kvadratnih. Dugačko je 15 kilometara i duboko 141 metar.

  Još jedna neuobičajenost je šareno kamenje na zapadnoj obali jezera. Njihove boje variraju od jarko crvene do zelene i plave, a na radost posjetitelja, nalaze se uz samu obalu.

 • Mnogi odmah pomisle kako je riječ o obojanom kamenju, ali jedini slikar ovdje je sama priroda. Naime, boja kamenja ovisi o prisutnosti ili odsutnosti željeza, tj. količini oksidacije,

   Svaka boja ima svoje obrazloženje: crvena znači da se stijena nalazila u plitkoj vodi i tako češće bila izložena zraku. Zelena upućuje na stijenu u dubljoj vodi, dakle slabijoj izloženosti zraku. Desetljećima je voda lomila komadiće stijene i transformirala ih u kamenčiće koje danas svi žele vidjeti.

 • Šarolikost kamenja u kombinaciji s besprijekorno prozirnom vodom na obali privlači hiljade posjetitelja, a srećom po nas koji smo malo dalje i nismo u mogućnosti vidjeti ih uživo – i prekrasnim fotografijama. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,