Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najprepoznatljiviji simbol Halloweena: Šta je za stare Kelte predstavljala bundeva?

Preuzmite sliku

Kelti su bili stočari i svoju stoku su krajem ljeta vraćali sa udaljenih pašnjaka. Pripremali su se za zimu i slavili praznik kraja ljeta. Slavlje je počinjalo 31. oktobra. Oblačili su se u šarene nošnje, stavljali na sebe razne ukrase, većinom narandžaste i crne boje. Te su boje simbolizirale žito i zimu, odnosno smrt.

Svijeće su trebale uplašiti grešne duše

Po keltskoj je tradiciji također vrijeme noći punog mjeseca, koji je obično padao 31. oktobar, predstavljalo prolaz za duše mrtvih, koje su prije odlaska u kraljevstvo mrtvih posljednji put boravile na ovom svijetu. Tako ta noć predstavlja umiranje stare i započinjanje nove godine, popraćena i prolaskom mrtvih. Stoga su ljudi na prozore svojih kuća ostavljali izdubljenu repu s upaljenom svijećom kako bi se grješne duše uplašile i otišle, a dobre duše pronašle put kući, piše Divine Energy Park.

Tradiciju paljenja svijeća u izdubljene repe, su doseljenici iz Irske vremenom izmijenili paljenjem svijeća u bundevama, vjerovatno iz praktičnih razloga, ali i zbog stare legende o lokalnom pijancu Jacku O'Lanterneu koji je bio poznat po svojoj škrtosti, ali i lukavosti, jer je vraga uspio čak dva puta prevariti. Postoje razne verzije te priče, a jedna je da je prevario vraga tako da mu je postavio izdubljenu bundevu u obliku svog lica. Kad je Jack umro, nije mogao ući u raj, ali ga niti vrag nije htio primiti u pakao. Stoga je Jack bio osuđen lutati između svijeta živih i mrtvih, a put mu je pokazivala jedino bundeva koju je imao kod sebe u kojoj se nalazio komad žeravice.

Bundeva – simbol jeseni i zime

Stari Američki narodi su bundevu uzgajali navodno još prije 10 000 godina. Vjeruje se da su se poznavala ljekovita i hranjiva svojstva sjemenki, a zbog same veličine i ljekovitosti ploda mogla je prehraniti porodice skoro preko cijele godine. Naime plodovi bundeve znaju često biti teški i više od 10 kilograma. Neka Indijanska plemena su je toliko štovali da su je prinosili kao hranu mrtvima ili su je zakopavali s pokojnicima. Doseljenici su počeli prihvatati bundevu kao tradicionalno jelo i uklopili je u svoje običaje.

Bundeva je izuzetno hranjiva namirnica, ali male energetske vrijednosti. Sadrži veliki postotak nama korisnih minerala kao što su kalij, magnezij, fosfor, kalcij, željezo, mangan, zatim vitamine A, B, C i E. Kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i dosta vlakana. Vrlo je dobra za sve one koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu te smiruje upale probavnog trakta, potiče bolji rad jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju holesterol i masnoću u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sustava te sprječava nastanak kamenca.

Super hranjiva namirnica

Može se jesti sirova, kuhana, pečena ili pržena. S obzirom na ukupnu masu ploda, sjemenki ima mnogo, čak do 10 posto. One sadrže neusporedivo veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog jestivog dijela bundeve. Sjemenke bundeve sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin te neke enzime kao što su kukurbitin, fitosterini i tokoferol.

Poznato ulje od buče se dobiva od sjemenki hladnim prešanjem te je ustvari ekstrakt sjemenki sa svim njenim ljekovitim svojstvima. Ulje je također lako probavljivo, puno nezasićenih masnih kiselina koje sadrže sve naše stanice tijela te potiče regeneraciju i obnovu stanica, jačanje imunološkog i nervnog sistema, sprječava nastanak i razvoj arteroskleroze, otapa krvne ugruške i naslage i tako štiti od srčanog i moždanog udara. Pomaže kod bolesti mokraćnog i probavnog sistema, odlično je za spolne žlijezde jer sadrže biljne hormone koji pomažu ženama kod klimakterija te pomaže kod svih problema sa prostatom kod muškaraca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,