Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najpoznatiji svjetski sat na restauraciji

Preuzmite sliku

Jedna od glavnih turističkih atrakcija češke prijestolnice, Praga – srednjovjekovni astronomski sat Orloj, zaustavljen je danas u devet sati i očekuje ga višemjesečna restauracija.

Gradski dužnosnici kažu kako će sat, koji se nalazi u sklopu Gradske vijećnice na Staromestkom trgu, biti potpuno rastavljen i restauriran, što će biti prva velika restauracija još od Drugog svjetskog rata.

Specifičnost sata jeste da mjeri sate, dane, mjesece, mjesečeve mijene, pa čak i horoskop.

Astronomski sat (Prašky Orloj) najstariji je takav sat koji je još uvijek u funkciji. Izradio ga je urar Mikulaš z Kadane i astronom Jan Šindel, te postavili 1410. godine u sklopu zgrade Gradske vijećnice na Staromestkom trgu. Legenda kaže da su tvorce sata oslijepili, kako više nikad ne bi ponovili ovakav urarski spektakl. Naličje sata promijenjeno je u 19. stoljeću od strane slikara Josefa Manesa.

Orloj je specifičan jer pokazuje staro germansko vrijeme rimskim brojkama, staro češko vrijeme zlatnim brokama i astronomsko vrijeme na kalendarskom brojčaniku, ali je i jedini svjetski sat koji pokazuje babilonsko vrijeme kod kojeg dani traju od zore do sumraka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,