Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najpoznatija rešetka na svijetu: Zašto ljudi iz cijelog svijeta žele stati baš na ovu rešetku?

Preuzmite sliku

Na njoj je stvorena jedna od najpopularnijih scena u istoriji američke kinematografije…

Na jugozapadnom križanju avenije Lexington i 52. ulice u New Yorku smještena je najpoznatija rešetka podzemne željeznice na svijetu, prenosi punkufer.hr.

Upravo na tom mjestu je 15. septembra 1954. godine zastala Marilyn Monroe u bijeloj haljini dok je snimala Sedam godina vjernosti. Podzemna željeznica na liniji broj 6 prošla je ispod nje što je izazvalo podizanje bijelog materijala haljine te stvaranje jedne od najpopularnijih scena u istoriji američke kinematografije.

  • Ova scena ne bi bila tako legendarna da mjesto i vrijeme snimanja nije bilo dojavljeno medijima od strane 20th Century Foxa. Pretpostavlja se da se na ulici okupilo između 3000 i 5000 osoba koje su uživo željeli vidjeti razotkrivanje nogu Marilyn Monroe.

    Štaviše, na aveniji Lexington je vladala takva buka da režiser Billy Wilder nije mogao iskoristiti snimljeni materijal za film. Scena je ponovljena na holivudskom setu, a fotografije snimljene pred medijima postale su moćno oružje za promociju filma, ali i glavni prizor za filmski plakat.

  • Među zainteresovanim promatračima bio je i tadašnji Marilynin suprug Joe DiMaggio kojem se nije svidjela egzibicionistička scena. Par se navodno posvađao iste večeri, a nekoliko sedmica kasnije američka seks bomba je zatražila razvod.

    New York se od tada uveliko promijenio, no rešetka podzemne željeznice stoji na istom mjestu. Ona priziva najveće ljubitelje Marilyn Monroe da se slikaju i poziraju za svoje društvene mreže. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje