Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najpoznatija islandska atrakcija očuvana zahvaljujući radikalnoj prijetnji jedne heroine

Preuzmite sliku

Prizor je prekrasan u svako doba: zimi pod ledom, a za sunčanih dana pod šarenilom duge. Talog u rijeci ima specifičnu reakciju na sunčevu svjetlost, dajući rijeci zlatno-smeđe tonove…

Da na Islandu ne nedostaje prirodnih čuda, to već dobro znamo. No, svaki put se iznova iznenadimo ljepotama koje zatičemo. Jedna od njih je Gullfoss, koja se prevodi kao „Zlatni slapovi“. Nalaze se u kanjonu rijeke na jugozapadu zemlje, nedaleko od islandske prijestolnice.

 • Riječ je o ogromnim slapovima rijeke koja se obrušava u kanjon u stepenicama. Prvi veći slap visok je 11 metara, a drugi 21 metar. Sigurno nisu najviši slapovi koje ćete vidjeti, no ono što ih čini spektakularnima jest pogled s vrha. Prilično su široki, a kanjon u koji se obrušavaju izgleda kao da se zemlja slojevito urušava u provaliju, prenosi punkufer.hr.

 • Prva islandska ekologinja i nacionalna heroina

  Uz Gullfoss se veže i priča o djevojci Sigridur Tomasdottir. Ona je rođena i živjela ovdje, čemu svjedoči i spomen ploča podignuta kraj slapova. Island je pamti kao prvu ekologinju iako nije imala formalnog znanja i edukacije.

  Odrasla je u skromnoj porodici na farmi s ovcama. No, jednog dana njen otac i okolni veleposjednici sklopili su ugovor o gradnji hidroelektrane na rijeci zbog koje bi slapovi izgubili svoju čar.

 • Uzrujana zbog ove ideje, apelovala je kod lokalnih vlasti, pokrenula proteste i navodno pješačila 120 kilometara u prijestolnicu gdje je razgovarala s predstavnicima vlasti. Njen advokat, Sveinn Bjornsson, kasnije je postao prvi islandski predsjednik. Prema pričama, navodno je u očaju prijetila ocu da će se baciti u kanjon ako dođe do gradnje.

  Javnost je stala na njenu stranu i pod pritiskom, ugovori su poništeni. Do gradnje nikad nije došlo, a područje oko slapova prešlo je u vlasništvo države koja ga je zaštitila zakonom. Danas je to jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija u Islandu.

 • Uvijek ste dobrodošli – kao gost koji poštuje prirodu

  Prizor je prekrasan u svako doba: zimi pod ledom, a za sunčanih dana pod šarenilom duge. Talog u rijeci ima specifičnu reakciju na sunčevu svijetlost, dajući rijeci zlatno-smeđe tonove. Otuda i naziv „zlatni slapovi“.

 • Želite li posjetiti islandske zlatne slapove, to će biti odličan razlog da se uputite na jednodnevni izlet iz glavnog grada. Naime, od Reykjavika vam treba oko sat i pol vožnje da biste došli do njih, a putem možete zastati i kraj prekrasnog jezera Thingvallavatn. (Tuzlanski.ba)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje